Oekraïense oorlogsvluchtelingen blijven in contact met het thuisfront

Woningcorporatie Staedion maakt zich zorgen over de situatie in Oekraïne en in het bijzonder over de mensen die door de oorlog op de vlucht zijn, woonruimte zoeken en in contact willen blijven met de achtergebleven familie in Oekraïne.

Halverwege vorig jaar hebben zij de gemeente Den Haag aangeboden om te helpen bij het zoeken naar opvang van vluchtelingen in Den Haag en omstreken. Bij deze zoektocht zijn zij onder andere terechtgekomen bij een oud kinderdagverblijf in Den Haag dat omgebouwd werd tot appartementen om vluchtelingen in op te vangen.

Veilig en snel internet

In opdracht van Staedion heeft VTM binnen twee weken een snelle en veilige internetverbinding gerealiseerd voor Oekraïense vluchtelingen in dit omgebouwde kinderdagverblijf. Dankzij de nieuwe internetverbinding kunnen ze nu ook in contact blijven met familie en vrienden in het thuisland, wat een belangrijke bijdrage levert aan hun welzijn en herstel.

Nadat het pand door VTM was voorzien van een patchkast en bekabeling, kon de centrale 1Gb glasvezel router verbonden worden door onze technische dienst met alle wifi routers in de appartementen. De internetverbinding en wifi die VTM heeft verzorgd, zijn voor zowel de gezamenlijke ontmoetingsruimtes in het gebouw als voor de individuele appartementen beschikbaar gesteld.

VTM Patchkast

Creatieve oplossingen voor meer woonruimte

Het is fantastisch om te zien hoe Staedion zich heeft ingezet om deze mensen in nood te helpen. Het oude kinderdagverblijf is omgebouwd tot 11 appartementen, waardoor de vluchtelingen een plaats hebben om te wonen en te herstellen van hun trauma's. Hierdoor hebben 22 Oekraïense gezinnen voor tenminste 6 maanden een veilige plek gevonden om te ontkomen aan de oorlog in hun thuisland.

Staedion zal verder blijven zoeken naar andere creatieve oplossingen om meer woonruimte te creëren, zoals in wijkkantoren of in gemeenschappelijke ruimten van wooncomplexen. Ook zouden leegstaande scholen omgebouwd kunnen worden tot tijdelijke logeerruimte.

Kleine acties maken een groot verschil

Staedion laat hiermee zien dat zij niet alleen zorgen voor huisvesting, maar ook voor de mensen die ze onderdak bieden. De door VTM snel gerealiseerde internetverbinding is een voorbeeld van hoe kleine acties een groot verschil kunnen maken in het leven van mensen in nood.

Wij zijn er trots op dat wij ons samen met Staedion kunnen inzetten voor mensen in nood en hun levens een klein beetje kunnen verbeteren door het veranderen van kleine dingen.