Klaar voor 5G

Klaar voor de toekomst met 5G

 • 100x sneller
 • 100x meer verbonden apparaten
 • 5x snellere reactietijd
 • Extreem betrouwbaar (99,999% uptime)

Zomaar enkele voordelen van 5G ten opzichte van 4G. Een betrouwbaar, veilig en toekomstbestendig 5G-netwerk brengt veel toegevoegde waarde voor ondernemend Nederland. Welke kansen biedt 5G voor jouw organisatie?

 

Kansen met 5G

5G is de sleutel tot verdere innovatie, digitalisering en slimmer samenwerken. 5G is de volgende logische stap in de ontwikkeling van mobiele connectiviteit. Met veilige connectiviteit, betrouwbare dienstverlening en toekomstbestendige oplossingen zijn we nóg beter voorbereid op de toekomst.

De unieke eigenschappen van 5G maken voor het Nederlandse bedrijfsleven de bedrijfsprocessen en apparatuur net zo flexibel en betrouwbaar als dat 4G dat deed voor de consument. Het gebruik van virtual reality, AI en IoT kan enorm versneld worden met de capaciteit van 5G.


Onderscheidende toepassingen 5G-technologie

In 2020 heeft KPN al een klein gedeelte van het vernieuwde mobiele netwerk geactiveerd in Nederland. Nóg meer snelheid en nóg meer capaciteit – thuis, onderweg en op kantoor. Daarmee laat KPN de kracht van 5G voor iedereen werken en zorgt KPN dat we het best verbonden land ter wereld blijven.


KPN zet 5G aan
5G is de motor achter de vernieuwing van bedrijfsprocessen
en verdere digitalisering van Nederland.

5G-diensten voor de zakelijke markt

 • Dekking op maat
  Altijd in verbinding, overal hoogwaardige mobiele dekking. Zowel in gebouwen als daarbuiten kan mobiele 5G- dekking op maat geleverd worden om slimme toepassingen mogelijk te maken.

 • Gegarandeerde bandbreedte
  Zakelijke garantie op netwerkbandbreedte op uw terrein en of gebouw voor elke applicatie en toepassing, zodat u altijd een goede verbinding heeft voor tal van (missiekritische) toepassingen.

 • Applicatie prioriteit
  Met 5G kan de mobiele data van speciale toepassingen met voorrang beschikbaar gemaakt worden. Uw applicatie blijft daarmee ongestoord operationeel, ook als het drukker wordt op het netwerk.
shutterstock 646766191

 

Nieuwe toepassingen

5G wordt de katalysator voor nieuwe en revolutionaire toepassingen in de richting van datagestuurde bedrijfsvoering. Dankzij de capaciteit, gegarandeerde bandbreedte en betrouwbaarheid van het netwerk worden nieuwe toepassingen en innovaties mogelijk op het gebied van veiligheid, gezondheidszorg, mobiliteit, logistiek en de maakindustrie. Innovaties waar de hele samenleving van profiteert.

5G biedt zeer hoge snelheden voor het verzenden van data. In 2022 wordt 5G tot wel 10 keer sneller dan het huidige 4G! Plus de vertraging in de communicatie (latency) is gereduceerd tot 1 tot 10 milliseconden. 5G zorgt daarmee voor gegarandeerde en zeer snelle reactietijd, wat essentieel is voor toepassingen waarbij snel waarnemen, snel analyseren en snel (bij)sturen aan de orde zijn.

5G FieldLabs: Samen toepassingen op 5G ontwikkelen

KPN test samen met klanten en partners 5G-toepassingen in zakelijke segmenten. In verschillende FieldLabs wordt gewerkt aan het verbeteren van bedrijfsprocessen met toepassing van 5G connectiviteit.

Precisielandbouw

Met succes heeft KPN de eerste 5G-toepassing voor precisielandbouw getest op een proefboerderij in Drenthe. Voor de aardappelteelt maakt een cameradrone zeer nauwkeurige beelden van de akker. Deze beelden worden verstuurd naar een landbouwmachine en vrijwel real-time kan zeer precies de gewasbescherming op het aardappelgewas gedoseert worden. Een proces dat normaal zo’n twee dagen in beslag neemt is zodoende teruggebracht tot slechts twee uur.

Lees meer

Automotive

Het 5G Automotive FieldLab Helmond test met de connectiviteit van zelfrijdende auto’s en intelligente transportsystemen. Centraal staat de rol van 5G in mobiliteit en tele-operations voor diverse toepassingen. Hiervoor zijn 5G technieken geactiveerd, met name toegespitst op het verlagen van de reactietijd (low latency).

Lees meer

Robotica en industrie

In het Rotterdamse havengebied worden de eerste industriële toepassingen getest met de nieuwe generatie mobiele netwerken. De toepassingen die worden onderzocht richten zich met name op inspectie en onderhoudswerkzaamheden. Dankzij 5G-toepassingen kunnen productieprocessen verder worden geoptimaliseerd, kan industrieel onderhoud beter worden voorspeld en kan de veiligheid verder worden vergroot.

Lees meer

5G en Internet of Things

5G en Internet of Things

Locatie bepalen, sensorwaarden uitlezen, machines op afstand besturen; met 5G kan dat sneller, efficiënter en energiezuiniger. 5G zal de groei van Internet of Things toepassingen enorm versnellen door de infrastructuur te bieden die nodig is voor deze grote toename in data en het mogelijk maken een slimme connected samenleving.

Lees meer

Jouw leven in 5G

Alles kan straks aangesloten worden op het internet. Onze auto’s, huizen, meters, planten, koeien, je kunt het zo gek niet bedenken. Hoe gaat ons leven er uit zien in dat 5G tijdperk? TNO geeft een kijkje in de toekomst en laat zien wat straks allemaal mogelijk is met 5G. En welke invloed dat heeft op ons dagelijks leven.

Lees meer

Jouw leven in 5G

VTM whitepaper 5G

Whitepaper 5G

5G maakt slim ondernemen mogelijk door snelle en realtime informatie-uitwisseling. Is jouw organisatie klaar voor de toekomst met 5G? In onze whitepaper lees je alles over de mogelijkheden van 5G voor jouw organisatie.

Lees meer

VTM - professionals in ICT, Telecom, Cybersecurity, Internet of Things (IoT) en ERP business optimalisatie

Waarin verschilt 5G met 4G?

Waar 4G met name mensen met elkaar verbindt, zal 5G veel meer de samenleving gaan verbinden. 5G biedt dankzij veel hogere snelheden en zeer lage reactietijd, enorme toegevoegde waarde op het vlak van de samenwerking tussen mensen, apparaten en applicaties.

5G is daarmee uitstekend geschikt voor toepassingen waarbij snel waarnemen, snel analyseren en snel (bij)sturen aan de orde zijn, zoals bijvoorbeeld autonoom rijden. Maar denk ook aan toepassingen als drones die inspecties uitvoeren van een akker, welke via 5G realtime verbonden zijn met de boer, die vervolgens heel gericht zijn land kan bewerken en veel minder pesticiden hoeft te gebruiken.


4G vs 5G

 

Welke voordelen zullen we ondervinden van 5G?
 • Hogere download en upload snelheden;
 • Snellere reactietijden;
 • Vloeiende streaming of online content;
 • Hogere kwaliteit voice en video calls;
 • Meer betrouwbaar mobiele connecties;
 • Grotere hoeveelheid aangesloten devices per km2;
 • Een groei van geavanceerde technologieën – inclusief autonome voertuigen en smart cities.

 

Wat kunnen ondernemers met 5G?

5G biedt veel meer dan alleen een betere internetervaring. Dankzij de capaciteit en betrouwbaarheid van het netwerk worden nieuwe toepassingen en oplossingen mogelijk. Innovaties op het gebied van veiligheid, gezondheidszorg en duurzaamheid bijvoorbeeld, waar we als samenleving veel aan hebben.

Voor het Nederlandse bedrijfsleven speelt 5G een sleutelrol om te blijven innoveren en steeds slimmer te worden. 5G is daarmee een zeer belangrijke motor achter de vernieuwing van bedrijfsprocessen en verdere digitalisering van Nederland.

 

Hoe werkt 5G?

Draadloze netwerken worden gevormd door cell sites, verdeeld in sectoren die data verzenden via radiogolven. 4e Generatie (4G) Long-Term Evolution (LTE) levert de basis voor 5G. In tegenstelling tot 4G, welke grote high power radio masten nodig heeft om signalen over grotere afstanden te verzenden, wordt 5G verzonden door een groot aantal “small cells”. Deze worden geplaatst op daken, maar bijvoorbeeld ook in lantaarnpalen.

Er is een groot aantal nodig van deze small cells, vanwege het gebruikte spectrum van de bandbreedte voor 5G. Data wordt zo over kleinere afstanden verzonden, zonder interference van weersomstandigheden en/of fysieke obstakels zoals gebouwen.

 

Is 5G alleen voor internet of kan ik ook bellen met 5G?

Met je 5G abonnement kun je op dezelfde manier bellen als nu met je 4G abonnement. 5G verandert op dit moment alleen iets voor internet. Bellen doe je nog via 4G (VoLTE). Je telefoon schakelt vanzelf tussen de verschillende netwerken.

 

Heb ik overal in Nederland 5G-bereik?

Verschillende providers zijn het 5G netwerk verder aan het uitrollen en doorontwikkelen om ervoor te zorgen dat 5G zo snel mogelijk werkt in heel Nederland. Kijk voor de 5G dekking in Nederland op antennekaart.nl/kaart/5g

 

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

VTM - professionals in ICT, Telecom, Cybersecurity, Internet of Things (IoT) en ERP business optimalisatie

Ben jij klaar voor de toekomst?

VTM maakt samen met KPN 5G beschikbaar voor ondernemend Nederland.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact met ons op voor toepassingen, advies en toegang.

* verplichte velden