Jouw leven in 5G

5G, de volgende generatie mobiele communicatie, is sneller, slimmer, stabieler en veiliger dan 4G. Alles kan straks aangesloten worden op het internet. Onze auto’s, koelkasten, matrassen, huizen, meters, planten, koeien, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar hoe gaat ons leven er dan straks uit zien in dat 5G tijdperk?

Op https://jelevenin5g.tno.nl/ geeft TNO alvast een kijkje in de toekomst. TNO laat zien wat straks allemaal mogelijk is met 5G. En welke invloed dat heeft op ons dagelijks leven.

Bijvoorbeeld dat alle auto's van Nederland zichzelf rijden. Middels sensoren ziet de auto veel meer dan wij met onze 2 ogen ooit kunnen zien. Via het 5G-netwerk wordt razendsnel informatie uitgewisseld, waardoor jouw auto ook alles ziet wat álle andere auto’s zien. De Cloud verwerkt deze data, neemt beslissingen en geeft die keuze weer razendsnel terug aan de auto. Dat maakt het verkeer veiliger, terwijl jij onderweg nog even je presentatie kunt oefenen of jouw favoriete serie kunt bingewatchen.

5G Farming

Boeren kunnen straks veel preciezer hun oogsten in de gaten houden. Met sensoren en/of speciale cameradrones wordt het land nauwkeurig in kaart gebracht. Met de data die dit oplevert ziet de boer realtime waar welke actie vereist is.

Plus dat de data machines gaat aansturen. Zoals volledig geautomatiseerde tractoren die gaan sproeien omdat de aardappel aangeeft dat hij water nodig heeft, zonder dat de boer iets hoeft te doen. Met 5G is dat mogelijk, omdat alles met elkaar in verbinding staat.

Sportbeleving

Sport kijken kan straks nog sneller én beter met 5G. Jij bepaalt zelf wat je ziet en waarvandaan. Vanuit het doel, vanaf de middenstip, dicht op de sporter, of vanuit de premium skybox. Je zou bijna vergeten dat je zelf niet meedoet.

Plus dat het heel eenvoudig wordt om die ervaring te delen. Het wordt straks heel normaal om samen sport te kijken met een VR-bril op. Dan zit jouw Spaanse vriend virtueel naast je in de VIP-box bij de wedstrijd Nederland-Spanje. Dit vraagt enorme capaciteit en rekenkracht, wat mogelijk is met 5G.

Communicatienetwerk van de toekomst

Mobiele communicatie bestaat al bijna twee decennia. 2G bracht wereldwijde mobiele telefonie, 3G zorgde voor connectiviteit en mobiel internet en 4G maakte zware data-applicaties mobiel. 5G is de nieuwste generatie mobiele communicatie en biedt ongelofelijke bandbreedte, waardoor grote aantallen apparaten verbonden kunnen worden met een extreem hoge doorvoer van communicatie.

Met https://jelevenin5g.tno.nl laat TNO zien dat 5G een ongekende impact gaat hebben op mensen en bedrijven. In alle sectoren zal het zijn weerslag hebben op veiliger en efficiënter leven en zaken doen. Één ding is zeker; 5G zal de samenleving voor altijd veranderen.


Bezoekers van deze pagina bekeken ook: