Overal internet met Starlink van Elon Musk.

Overal internetten via een satelliet verbinding voor een relatief lage prijs. Dat is wat Starlink van Elon Musk beloofd. Het systeem is vooral geschikt voor buitengebieden waar internet via een goede kabelverbinding niet beschikbaar is. Ook leent Starlink zich perfect als back-up verbinding voor als de standaard internet verbinding het begeeft.

Hoe werkt Starlink?

Starlink is een netwerk van satellieten die op 550 km hoogte in een baan rond de aarde zweven. Op dit moment zijn er bijna 2000 van deze satellieten in omloop. Het idee is dat deze satellieten je met internet kunnen verbinden.

De satelliet-internetconstellatie (ook wel Starlink genoemd) straalt de internettoegang naar de aarde waar grond-gebaseerde hardware (de schotel) nodig is om verbinding te maken met de satelliet internetservice. Hiervoor vraagt SpaceX abonnementskosten om gebruik te maken van deze internetverbinding.

Wat heb je nodig om Starlink te gebruiken?

Om te beginnen heb je 3 onderdelen nodig om met Starlink te kunnen internetten. Dit begint bij de schotel van Starlink met bijbehorende tripod. Deze heet officieel de phased-array user terminal-antenna.

Daarnaast zijn een Wifi-router en een clear line of sight nodig. Dat laatste betekent dat de schotel een vrij zicht naar boven moet hebben zodat er zonder obstructie met de satellieten gecommuniceerd kan worden. Je stelt de schotelantenne op locatie in via de Starlink-app die je kunt downloaden en deze geeft de bandbreedte door aan je router. De app helpt je ook de juiste locatie te kiezen door middel van augmented reality.

Starlink Performance

Kosten voor Starlink

Op dit moment betaal je voor onbeperkte data via Starlink € 99,- per maand. De satellietontvanger kost eenmalig € 639,-. Daarbij komen ook nog leveringskosten van € 60,-. Je hebt dus al internet via Starlink voor € 798,-, daarna betaal je dus alleen nog € 99,- abonnementskosten per maand.

Hiervoor krijg je downloadsnelheden tussen de 50 – 250 Mbps en een uploadsnelheid van 10 – 20 Mbps. Alhoewel gezegd moet worden dat de snelheid verschilt afhankelijk van je locatie.

Sinds februari 2022 biedt Starlink een Premium abonnement die downloadsnelheden belooft tussen 150 - 500 Mbps met een latentie tussen 20-40 ms. Het verhoogt ook de uploadsnelheid naar 40 Mbps. Het komt echter op een behoorlijk hoge prijs.

Premium kost in zowel aanschaf als in maandlasten bijna vijf keer zoveel als een standaard Starlink; 2500 dollar voor de antenne en 500 dollar maandelijkse lasten. Er zijn nog geen Europese prijzen bekend.

Waar is Starlink beschikbaar?

Volgens SpaceX is de service van Starlink "bij uitstek geschikt voor delen van de wereld waar connectiviteit doorgaans een uitdaging was."

Voor Nederland zal de noodzaak van een Starlink internet verbinding minder van belang zijn omdat er al een goede dekking is van bekabeld internet en een goed en snel KPN 4G/5G netwerk. Het systeem is vooral nuttig als back-up voor bedrijven.

Wilt u meer informatie over Starlink? Neem dan contact op met ons.

* verplichte velden