Staat jouw profiel te koop op de marktplaats voor cybercriminelen?

“Mijn gegevens in een datalek, daar hoef ik mij toch geen zorgen over te maken?”. Helaas is dit niet waar. Uit recent onderzoek van KPN Security blijkt dat (persoonlijke)gegevens van honderdduizenden personen te koop staan. Zo ook van duizenden Nederlanders. Maar waarom is dit zo gevaarlijk?

Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar zwakke plekken om jouw bedrijfssystemen binnen te dringen. Maar hoe gaan ze te werk, en belangrijker nog, hoe kun je jezelf hiertegen beschermen? Lees hier!

Online marktplaats voor criminelen

Het darkweb maakt het voor cybercriminelen makkelijker dan ooit. Het biedt namelijk toegang tot nietsvermoedende gebruikersprofielen. Dit betekent dat de criminelen alleen nog hoeven te bedenken wat ze met deze gehackte accounts (en dus met jouw gegevens) willen doen.

Darkweb

Uit welke gegevens bestaan de gebruikersprofielen?

Deze digitale profielen bevatten:

  • inloggegevens voor onder andere betaaldiensten, internetbankieren, webwinkels, filesharingdiensten en social media.
  • cookies en informatie over het browsertype en het besturingssysteem van de gebruiker.

Wat voor impact heeft dit op mij?

De gestolen gegevens worden ingezet voor allerlei vormen van identiteitsdiefstal en fraude. Zo kan men bijvoorbeeld vanuit jouw naam bestellingen plaatsen, geld overmaken of officiële documenten indienen bij overheidsinstanties. Ook kan de cybercrimineel de zakelijke inloggegevens gebruiken voor een aanval op jouw werkgever. Voorbereiding is nauwelijks meer nodig, want alle informatie heeft de crimineel ontvangen via de online marktplaats.

Zo raakt het jouw organisatie

Kortgeleden ontdekte KPN Security een online marktplaats die is gespecialiseerd in het aanbieden van gebruikersprofielen. Uit hun onderzoek blijkt dat er duizenden Nederlandse profielen te koop zijn. Sommige kunnen zelfs worden gelinkt aan bedrijven. Zo zijn persoonlijke datalekken in een keer wel een gevaar voor je organisatie.

Hoe kan ik mijzelf beschermen tegen deze cybergevaren?

Om te voorkomen dat je op de online marktplaats voor criminelen komt is het belangrijk om jouw systemen en gegevens te beveiligen. Hierbij moet je rekening houden met diverse aspecten bij het inrichten van jouw bedrijfsvoering, want cybercriminelen vinden vaak hun weg wel naar binnen. Denk hierbij o.a. aan Multifactor authenticatie, endpoint security, een goed wachtwoordbeleid etc. Om je op weg te helpen welke maatregelen je minimaal moet treffen hebben we samen met KPN een e-book ontwikkeld. Maak je geen zorgen, we leggen het uit in begrijpbare taal. 

 
Deel dit artikel via:
 

Bezoek nu de Cybersecurity Xperience van VTM en KPN

Ben jij klaar om je kennis over cybersecurity te vergroten? En wil je daarnaast sparren met IT-professionals over cybersecurity vraagstukken? 

Bezoek dan ons live event "Cybersecurity Xperience" op woensdag 6 december!

Heb je vragen voor onze cybersecurity specialisten? 

Neem dan vrijblijvend contact op door het onderstaande contactformulier in te vullen!

Voor ik het vergeet😉... Download nu het e-book die wij samen met KPN hebben opgesteld. Hierin vind je de 14 cybersecurity basic voor jouw organisatie. 

* verplichte velden