8 rode vlaggen: zo herken jij phishing mails

Welkom bij weer een nieuwe blog. Deze keer duiken we in een steeds groter groeiend probleem dat ons allemaal raakt: phishing. Het is een onderwerp dat misschien wat technisch klinkt, maar de impact ervan kan enorm zijn. Wij helpen je graag phishing te herkennen en hebben acht rode vlaggen op een rij gezet die jij niet mag negeren bij verdachte e-mails.  

Meer leesvoer? In de sidebar staat een whitepaper die je meeneemt in de te volgen stappen wanneer je gephished bent.

Stel je voor: je opent je inbox en ziet een e-mail van Dropbox of Onedrive met een persoon als afzender waar je in het verleden contact mee hebt gehad, twee namen die je vertrouwt. Het lijkt een normaal bericht te zijn, totdat je beter kijkt. Er is iets vreemds aan de hand. Dat is het moment waarop je moet stoppen en de rode vlaggen herkennen die wij voor je op een rij hebben gezet.

  1. Afzenderadres
    Het eerste wat je moet controleren is het afzenderadres. Ziet het er legitiem uit? Phishing-e-mails maken vaak gebruik van vervalste adressen die lijken op die van bekende bedrijven. Wees op je hoede voor subtiele verschillen die kunnen wijzen op een poging tot misleiding.

  2. Spelfouten en grammaticale fouten
    Een andere rode vlag om op te letten zijn spelfouten en grammaticale fouten. Legitieme bedrijven zullen zelden dergelijke fouten maken in hun communicatie. Dus, als je struikelt over rare zinnen of verwarrende taal, is het misschien tijd om sceptisch te worden.

  3. Spoed of dreigingen
    Phishing-e-mails proberen vaak een gevoel van urgentie te creëren om je te dwingen snel te handelen. Maar laat je niet onder druk zetten. Neem de tijd om de situatie te evalueren en wees sceptisch over berichten die dreigen met negatieve gevolgen als je niet onmiddellijk actie onderneemt.
  1. Verzoeken om persoonlijke informatie
    Een rode vlag die je nooit mag negeren, is een verzoek om persoonlijke informatie via e-mail. Legitieme organisaties vragen zelden om wachtwoorden, creditcardnummers of andere gevoelige gegevens via deze route. Als je gevraagd wordt om dergelijke informatie te verstrekken, is het verstandig om achterdochtig te zijn.
  1. Onverwachte bijlagen of links:
    Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails van onbekende afzenders. Deze kunnen leiden naar vervalste websites of malware bevatten die je apparaat kunnen infecteren. Voordat je op een link klikt, is het altijd verstandig om eerst te controleren of deze legitiem is.
  1. Controleer de linkadressen:
    Voordat je op een link klikt, kun je over de link zweven om het webadres te bekijken. Als dit er verdacht uitziet of niet overeenkomt met de beweerde link, klik er dan niet op. Het kan een valstrik zijn om je naar een phishing-website te lokken. Deze phishing websites zien er vaak uit als legitieme Office 365 inlog pagina's met bedrijfslogo en al. Één van de weinig mogelijke manieren om te controleren of je op een echte websites zit is door de link van de site te controleren.
  1. Authenticatie- en beveiligingssymbolen:
    Legitieme bedrijven zullen vaak specifieke symbolen bevatten om hun authenticiteit te bewijzen, zoals logo's en watermerken. Ontbreken deze symbolen in de e-mail die je ontvangt? Dan is dat een rode vlag die je niet mag negeren.
  1. Verificatie via andere kanalen:
    Als je twijfelt over de legitimiteit van een e-mail, neem dan rechtstreeks contact op met het bedrijf via de officiële contactgegevens op hun website. Op deze manier kun je de echtheid van het bericht verifiëren zonder risico te lopen op phishing.

Phishing is een serieus probleem dat steeds vaker voorkomt. Maar met de juiste kennis en waakzaamheid kunnen we onszelf beschermen tegen deze online bedreigingen. Dus onthoudt deze acht rode vlaggen en laat je niet vangen door de valstrikken van cybercriminelen. Blijf veilig online!

 
Deel dit artikel via:
 

Wil je meer weten over phishing en de te volgen stappen wanneer je gephished bent?

Bekijk dan hier het whitepaper!

Whitepaper

Wil je in contact komen met Team Security? 

Vul onderstaand contactformulier in!

* verplichte velden