OT-systemen steeds vaker het focuspunt voor cybercriminelen

Cybersecurity-aanbieder “Fortinet” heeft in 2022 een State of Operational Technology and Cybersecurity report opgesteld. Hierin geeft Fortinet aan dat de Industriële besturingssystemen een doelwit vormen voor cybercriminelen. Zo hebben in de afgelopen 12 maanden 93% van alle bedrijven met operationele technologieën (OT) te maken gehad met digitale indringers.

State of Operational Technology and Cybersecurity report

Volgens het cybersecurityrapport nemen veiligheidsrisico's toe omdat er een gebrek is aan centraal overzicht over operationele technologie (OT)-omgevingen. Slechts 13% van de respondenten in het onderzoek heeft ervoor gezorgd dat ze centraal toezicht hebben op alle OT-activiteiten. Bovendien kan slechts 52% van alle organisaties deze processen vanuit hun security operations center (SOC) monitoren. Desalniettemin is 97% van de wereldwijde organisaties van mening dat operationele technologie enigszins of in hoge mate bijdraagt ​​aan de algemene beveiligingsrisico's van bedrijven.

Beïnvloeding op de productiviteit

Uit het rapport is gebleken dat OT-gerelateerde beveiligingsincidenten sterk van invloed zijn op de productiviteit en het bedrijfsresultaat van organisaties. 93% van alle organisaties met een OT-omgevingen kreeg de afgelopen 12 maanden te maken met minimaal één succesvolle indringingspoging. 78% van de respondenten kreeg te maken met drie indringers in de afgelopen 12 maanden.

Bijna de helft van de getroffen organisaties meldde productiviteitsverlies als gevolg van downtime. In 90% van de gevallen duurde het uren of dagen om de processen te herstellen. Een derde van de respondenten ondervond hierdoor omzetverlies, gegevensverlies, compliance-problemen of imagoschade.

Ondersteunen van de beveiliging

In het State of Operational Technology and Cybersecurity Report van Fortinet wordt geschetst hoe organisaties een oplossing kunnen bieden voor kwetsbaarheden in OT-systemen. Op deze manier wordt de beveiliging ondersteunt. Dat is onder meer mogelijk met de volgende maatregelen:

  • Pas zero trust access (ZTA) toe om beveiligingsincidenten te voorkomen.

Steeds meer apparaten en systemen worden met het bedrijfsnetwerk verbonden. ZTA-oplossingen zorgen ervoor dat gebruikers, apparaten en applicaties geen toegang krijgen tot bedrijfsmiddelen zonder de juiste authenticatiegegevens. Deze oplossingen helpen bij de OT-beveiliging, door extra bescherming te bieden tegen zowel interne als externe aanvallen

  • Zet oplossingen in die centraal toezicht op OT-activiteiten bieden.

Een gecentraliseerd, geïntegreerd overzicht van alle OT-processen is de sleutel tot verbeterde beveiliging.

  • Consolideer beveiligingstools van verschillende leveranciers.

Om de complexiteit op te lossen en een centraal overzicht van alle hardware te creëren, moeten bedrijven hun OT- en IT-beveiligingsoplossingen integreren. Met de inzet van geïntegreerde security-oplossingen kunnen wij het aanvalsoppervlak verkleinen en de bedrijfsbrede beveiliging kracht bijzetten.

Heb jij een partner nodig voor de cybersecurity van jouw organisatie?

Vul onderstaande contactformulier in en onze cybersecurity-specialisten nemen vrijblijvend contact met je op. 

* verplichte velden