Als bedrijf veilig op vakantie met deze 6 ICT tips.

Op vakantie gaan is leuk. Kort nadat je de vlucht en het hotel hebt geboekt, kijk je uit naar een weekje zon, zee of cultuur. Waarschijnlijk denk je in deze periode niet aan jouw werk of bedrijf. Daarom is het goed om ook zakelijk goed voorbereidt op vakantie te gaan. Met deze tips kun je met een gerust hart van jouw vakantie genieten.

1. Controleer je databundel

Het is belangrijk om in de gaten te houden hoeveel data jij en jouw werknemers gebruiken. Hoe meer data je gebruikt, hoe meer je betaalt. Zorg ervoor dat elk van jouw apparaten correct is ingesteld, zodat de limiet niet wordt overschreden en het bedrijf onnodige kosten worden opgelegd. Controleer regelmatig het verbruik van je telefoonbundel, verhoog je indien noodzakelijk je databundel. In veel gevallen is het mogelijk om deze tijdelijk aan te passen. Vergeet daarbij niet te checken of je databundel ook geldig is in het land waar jij naartoe gaat.

2. Digitaal veilig thuis

Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat jouw apparaten die je thuis achterlaat veilig en beveiligd zijn:

  • Schakel alle apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt.
  • Koppel alle apparaten los van het internet, inclusief Wi-Fi- en mobiele datanetwerken.
  • Zorg ervoor dat jouw laptop beveiligd is met een wachtwoord en uiteraard Multi-factor Authentication (MFA), zodat niemand anders toegang heeft tot de bestanden op de laptop als deze zoekraakt of gestolen wordt terwijl je weg bent van huis (of kantoor). (Tip: je kunt op Whatsapp ook MFA instellen)
  • Versleutel alle gevoelige informatie die is opgeslagen op een van jouw digitale apparaten, zodat niemand toegang heeft tot deze gegevens als ze onbevoegd toegang krijgen tot een van deze machines door er illegaal in te breken en persoonlijke informatie (zoals creditcardnummers) te stelen die is opgeslagen in de geheugenbanken/harde schijven/solid state drives/etc.
  • Informeer jouw buren dat je op vakantie gaat, dan kunnen ze een oogje in het zeil houden.

3. Zorg voor een goede back-up

Het hebben van back-up gegevens is van levensbelang voor jouw bedrijf. Maak daarom ook regelmatig een back-up om de bedrijfsdata te waarborgen. Let daarbij ook op de apparaten die jij (zakelijk) thuis gebruikt. Maak een back-up op een externe server of in de cloud. Zo kun je met een gerust hart op vakantie of je je telefoon, laptop of tablet nou wel of niet mee neemt.

4. Stel een out of office reply of voicemail in

Iets wat vaak vergeten wordt is de out of office reply voor jouw e-mail. Deze is echter onmisbaar zodat jouw collega’s, klanten, leveranciers en andere relaties op de hoogte zijn dat je voor een bepaalde periode je mail niet zult beantwoorden. Vergeet daarnaast niet om ook je voicemail aan te passen aan de vakantieperiode die je zult opnemen. Ook de automatische telefoon beantwoorder van een telefooncentrale kun je aanpassen als er tijdelijk wat minder personeel op jouw bedrijf aanwezig is vanwege vakanties.

5. Beveilig je apparaten met een pincode of wachtwoord

Als je op vakantie bent of niet op kantoor werkt, is het een goed idee om jouw hardware te voorzien van pincode of wachtwoord. Het kan zijn dat je je mobiel, laptop of tablet meeneemt naar je vakantiebestemming. Zo voorkom je dat andere mensen jouw apparaten gebruiken of er toegang toe hebben. Wij adviseren sowieso om een pincode, MFA of biometrische ontgrendel methode te gebruiken op je telefoon.

6. Wees voorzichtig met wifi

Of u nu in eigen land of in het buitenland bent, er zijn enkele stappen die je kunt nemen om de veiligheid van jouw gegevens te waarborgen. Gebruik bijvoorbeeld een VPN (Virtual Private Network) om jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen. Een VPN zorgt ervoor dat niemand toegang heeft tot het internet op jouw computer.

Een andere tip is om een beveiligde verbinding te gebruiken wanneer je openbare wifi gebruikt. Zorg ervoor dat de verbinding versleuteld is en dat deze een goede certificaatautoriteit (CA) heeft. Probeer in plaats daarvan rechtstreeks verbinding te maken met het bedrijfsnetwerk via een ethernetkabel of een andere bekabelde verbinding als die beschikbaar is, of gebruik waar mogelijk mobiele data (wat kosten met zich mee kan brengen). Zorg er bovendien voor dat alle apparaten een up-to-date besturingssysteem hebben en dat er up-to-date antivirussoftware is geïnstalleerd voordat je ze meeneemt op vakantie.

We raden je aan om onderweg bij voorkeur geen gebruik te maken van openbare netwerken. Sla hier nooit wachtwoorden in op en wees voorzichtig met het openen van applicaties zoals internetbankieren. Heb je dit toch gedaan, wijzig dan je wachtwoord zodra je weer op een beveiligd netwerk zit.

Laad jezelf op

Als je gebruik maakt van mobiele apparatuur tijdens je vakantie moet je niet vergeten om je apparaten zo nu en dan op te laden. Maar het uiteindelijke doel van je vakantie is dat je zelf jouw batterij weer oplaadt. Hou grip op jouw eigen veiligheid en geniet van de vakantie!

Heb je hier nog vragen over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op. Wij helpen u graag!

Vul hiernaast het formulier in of neem contact op met onze Business Servicedesk;  0174 52 73 20  of  info@vtmgroep.nl

* verplichte velden