KPN stopt in 2025 met het 2G-netwerk

Momenteel maken klanten nog steeds gebruik van het 2G-netwerk. Dit netwerk is sterk verouderd, waardoor het veel tijd en moeite kost voor KPN om het 2G-netwerk veilig en efficiënt in de lucht te houden. Om deze reden heeft KPN besloten om het 2G-netwerk uit te faseren. Maar wat voor consequenties heeft dit voor jouw organisatie?

Waarom zet KPN het 2G-netwerk uit? 

Het 2G-netwerk is in de jarennegentig geïntroduceerd, waardoor het een steeds grotere uitdaging wordt om dit netwerk op een veilige en (energie)zuinige manier aan te bieden. Met nieuwere technologie zoals 4G, LTE-M, en 5G kan dat wel en zijn alle toepassingen waarvoor 2G wordt gebruikt ook mogelijk.

Tot wanneer werkt het 2G-netwerk? 

Het 2G-netwerk blijft naar verwachting tot ten minste april 2025 operationeel, zowel als back-up voor spraak- en sms-diensten als voor Internet-of-Things-toepassingen. 

Wat betekent dit voor jouw organisatie? 

Tot 1 december 2025 verandert er niets. Daarna is toegang tot het 2G-netwerk van KPN voor apparaten in Nederland niet meer mogelijk. Wat er daarna gebeurt hangt af van hoe jouw apparaat is geconfigureerd:

  • Mijn apparaat ondersteunt alleen 2G

Het apparaat zal na 1 december 2025 niet meer werken in Nederland

  • Mijn apparaat ondersteunt – naast 2G – ook een van de andere netwerken: 4G, 5G of LTE-M

Het apparaat zal automatisch een van de deze netwerken kiezen en blijven werken

Wat betekent dit voor het gebruik van 2G in het buitenland (roaming)? 

Na 1 december 2025 verandert er niks aan 2G-roaming. Apparaten die gebruik maken van 2G-netwerken van buitenlandse operators zullen ook niet beïnvloed worden. Houd er wel rekening mee dat ook buitenlandse operators overwegen hun 2G-netwerk af te sluiten (of dit al hebben gedaan). KPN heeft hier geen invloed op.

Hoe kan VTM jouw organisatie helpen? 

Het uitfaseren van het 2G-netwerk heeft mogelijk impact op jouw organisatie. Om deze reden willen wij vanuit VTM de impact op jouw organisatie beperken. Daarom doen wij het volgende:

  • Wij kondigen ver van te voren de uitfasering aan, zodat je ruim de tijd hebt om je voor te bereiden op aanpassingen van jouw apparaten
  • Wij zullen je periodiek op de hoogte blijven stellen van de te nemen stappen
  • Gezien de huidige schaarste op de chipmarkt, die naar verwachting verder zal gaan oplopen door de grote vervangingsmarkt, adviseren wij jou om niet te wachten en alvast te starten met een stappenplan, om de 2G-hardware tijdig te vervangen. Wij raden jou aan om dit voor juli 2024 gereed te hebben. Hierna zal levering, mogelijke installatie en vervanging niet meer gegarandeerd kunnen worden.

Heb je vragen omtrent de uitfasering van het 2G-netwerk? 

Vul het onderstaande contactformulier in en onze specialisten nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

* verplichte velden