De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen, opgesteld door het Digital Trust Center, zijn bedoeld om ondernemers te helpen de basisbeveiliging in orde te hebben. Ondernemers vergroten hiermee hun weerbaarheid tegen uiteenlopende cyberrisico's.

Voor Nederlandse bedrijven is digitale veiligheid een voorwaarde om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Dagelijks hebben ondernemers te maken met diverse cyberdreigingen. Bedrijven moeten zich weren tegen deze dreiging.

De risico's zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk tot de uitval van productiefaciliteiten waardoor de continuïteit van het bedrijf acuut in gevaar komt. De 5 basisprincipes veilig digitaal ondernemen van het Digital Trust Center zijn bedoeld om ondernemers te helpen hun cyberweerbaarheid te te vergroten.

 • 1. Inventariseer kwetsbaarheden

  Inventariseer de ICT-onderdelen, kwetsbaarheden en maak een risico-analyse. Bij risico's kijk je naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Je inventariseert wat je in huis hebt, wat de kwetsbaarheden zijn en je bepaalt hoe groot de kans is op een incident en de eventuele impact daarvan op jouw organisatie. Kijk hiervoor ook eens op Kwetsbaarhedenscan

 • 2. Kies veilige instellingen

  Leveranciers van apparatuur en software kiezen vaak standaardinstellingen. Door het gebruik van standaardinstellingen ontstaat het risico dat apparatuur, software en netwerkverbindingen direct vanaf internet te benaderen zijn. Controleer de instellingen van apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen en pas de standaardinstellingen aan.

 • 3. Voer updates uit

  Producenten van apparaten en software zijn doorlopend bezig om hun producten door te ontwikkelen. Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Installeer altijd direct de meest recente beveiligingsupdates. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie. Kijk hiervoor ook eens op VTM Grip

 • 4. Beperk toegang

  Wees je ervan bewust wie je toegang geeft tot welke data en services. Definieer per medewerker tot welke systemen en data toegang vereist is om te kunnen werken. Uitgebreide toegangsrechten moeten alleen worden gegeven voor wie dit nodig is.

  Zorg er voor dat toegang tot systemen voldoende is afgeschermd. Zorg voor juiste password complexiteit, multi factor authentication en wachtwoordmanagement. Dit maakt toegang door onbevoegden vele malen moeilijker. Kijk hiervoor ook eens op Essentiële maatregelen voor een solide digitale beveiliging

 • 5. Voorkom virussen en andere malware

  • Maak medewerkers bewust van risico's en dreigingen en stimuleer veilig gedrag
  • Gebruik een antivirusprogramma
  • Installeer apps bewust
  • Beperk de installatiemogelijkheden van software


Zelf doen of uitbesteden

De keuze om security zelf te doen of uit te besteden, is voor ieder bedrijf anders. Wanneer u kiest voor uitbesteden, is het raadzaam om grondig onderzoek te doen naar welke serviceprovider bij u past. Vraag referenties en verdiep u in uw mogelijke partner.

Bent u benieuwd wat VTM voor u kan betekenen? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek, via  info@vtmgroep.nl  of  0174 52 73 20.

 

Terug naar overzicht

Volgende

Cybersecurity
Basisscan Cyberweerbaarheid