Gevaren op het internet

Om veilig te kunnen internetten is het belangrijk dat u weet wat de risico’s zijn en hoe u kunt voorkomen dat u er mee te maken krijgt. Hieronder vindt u de meest voorkomende risico’s.


Virussen

Wat zijn virussen?

Virussen zijn kleine programma's die zich verstoppen in andere bestanden, bijvoorbeeld foto's of bestanden die u per mail ontvangt. Eenmaal op uw computer kunnen ze flinke schade aanrichten door bijvoorbeeld bestanden te beschadigen of verwijderen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw eigen computer beveiligen door een antivirus of internet security pakket te installeren. Hierbij is het is belangrijk dat dit pakket zeer regelmatig (automatisch) updates installeert. Er verschijnen namelijk voortdurend nieuwe virussen en het pakket heeft de updates nodig om deze te herkennen. Vertrouw nooit gratis antivirusprogramma’s die zich spontaan aanbieden op een website, vaak bevatten deze zelf virussen.


Malware

Wat is malware?

Malware is de overkoepelende term voor computersoftware of code met kwaadaardige bedoelingen. Malware probeert computers, computersystemen, netwerken en/of mobiele apparaten binnen te dringen, te beschadigen of uit te schakelen, vaak door (gedeeltelijk) de controle over te nemen over het apparaat.

Wat kunt u zelf doen?

Malware kan niet werken zonder het belangrijkste ingrediënt: u. Malware kan uw computer binnendringen via geïnfecteerde bestanden. Dat kunnen bestanden zijn die u download via internet, of bijvoorbeeld wanneer u een schadelijke e-mailbijlage opent. Blijf daarom altijd waakzaam en let goed op! Open geen ongevraagde e-mailbijlagen en download geen software of bestanden van onbetrouwbare websites. En zorg ervoor dat uw besturingssysteem, browsers en plug-ins altijd up-to-date zijn.


Spyware

Wat is spyware?

Spyware is software die zich ongezien op de computer nestelt om internetgedrag in de gaten te houden. Deze informatie wordt gebruikt om gerichte spam te versturen of uw persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld bankrekeningnummers, te verkopen of op andere wijze te misbruiken. Vaak krijgt u ook veel ongewenste reclame via pop-ups.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw eigen computer beveiligen door een antivirus of internet security pakket te installeren. Hierbij is het is belangrijk dat dit pakket zeer regelmatig (automatisch) updates ophaalt. Er verschijnen namelijk voortdurend nieuwe virussen en het pakket heeft de updates nodig om deze te herkennen. Vertrouw nooit gratis antivirusprogramma’s die zich spontaan aanbieden op een website, vaak bevatten deze zelf virussen.


Ransomware

Wat is Ransomware?

Ransomware is een online chantagemethode door middel van malware. Ransomware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker losgeld (=ransom) vraagt om de computer weer te 'bevrijden'. (bron: WikiPedia)

Wat kunt u zelf doen?

Ransomware kan veel problemen met zich meebrengen. Hoewel ransomware steeds geavanceerder wordt, zijn er wel maatregelen die u kunt nemen om de risico's te beperken. De beste manier is door zelf alert te blijven en altijd na te denken voordat u een bestand download of een link aanklikt. En, houd uw programma's en software up-to-date.

Zie ook: Ransomware; Wat is het, wat zijn de risico's en hoe te voorkomen?


Phishing

Wat is phishing?

Phishing is een verzamelnaam voor e-mail of internetpagina's die zich voordoen als vertrouwde instellingen en bedrijven, vaak uw bank of veilingsites, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Ze zullen u vragen om wachtwoorden of een creditcardnummer te geven om die vervolgens te misbruiken en geld of gegevens van u te stelen.

Betrouwbare instanties zullen u nooit om uw wachtwoorden vragen. Wordt er wel om uw wachtwoord of pincode gevraagd, ga hier dan niet op in en meld dit bij de organisatie waar dit betrekking op heeft.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uzelf beveiligen tegen phishing door altijd te controleren aan wie u uw persoonlijke gegevens geeft. Geen enkel bedrijf zal uw persoonlijke gegevens zomaar over de e-mail opvragen. Mocht u twijfelen, neem dan eerst contact op met het bedrijf dat uw gegevens vraagt.

Zie ook: Hoe herken je phishingmail?


Spam

Wat is spam?

Spam is ongewenste e-mail die erop gericht is om u een product of dienst te verkopen, zonder dat u er om gevraagd hebt.

Wat kunt u zelf doen?

Spam is irritant maar niet direct gevaarlijk. Tegenwoordig bieden de meeste e-mailproviders spamfilters aan op uw e-mail. Gebruik van dit soort filters vangt al een hoop van de overbodige berichten af.


Botnet

Wat is een botnet?

Een botnet is een groot aantal computers die allemaal door een virus zijn geïnfecteerd. Botnets worden door criminelen gebruikt om, zonder dat de gebruikers het weten, spam of virussen te versturen. Vaak hebt u als gebruiker niet door dat uw computer deel uitmaakt van een botnet. VTM houdt zijn netwerk actief in de gaten om botnets te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

Om te voorkomen dat uw eigen PC deel wordt van een botnet is het van belang een antivirus- of internet security pakket te installeren. Hierbij is het belangrijk dat dit pakket zeer regelmatig (automatisch) updates installeert. Er verschijnen namelijk voortdurend nieuwe virussen en het pakket heeft de updates nodig om deze te herkennen. Vertrouw nooit gratis antivirus-programma’s die zich spontaan aanbieden op een website, vaak bevatten deze zelf virussen.


DDoS

Wat is een DDoS-aanval?

Distributed denial-of-service aanvallen (DDoS-aanvallen) zijn pogingen om een computer, computernetwerk of dienst onbruikbaar te maken voor de bedoelde gebruiker. Bij een distributed dos-aanval voeren meerdere computers tegelijk de aanval online uit. Hiervoor wordt vaak een botnet gebruikt, maar het kan ook gaan om meerdere personen die hun acties coördineren.

Zie ook: Wat is een DDoS-aanval en hoe kan ik DDoS-aanvallen voorkomen


Zombie

Wat is een zombie?

Een computer die geïnfecteerd is door een virus, en daardoor onderdeel uitmaakt van een botnet, wordt ook wel een zombie computer genoemd.

Wat kunt u zelf doen?

Om te voorkomen dat uw eigen PC een zombie wordt, is het van belang een antivirus of internet security pakket te installeren. Hierbij is het belangrijk dat dit pakket zeer regelmatig (automatisch) updates installeert. Er verschijnen namelijk voortdurend nieuwe virussen en het pakket heeft de updates nodig om deze te herkennen. Vertrouw nooit gratis antivirusprogramma’s die zich spontaan aanbieden op een website, vaak bevatten deze zelf virussen.


Identiteitsdiefstal

Wat is identiteitsdiefstal?

Identiteitsdiefstal is het stelen van persoonlijke gegevens via internet. Denk hierbij aan paspoortnummers, e-mailadressen, creditcardgegevens en tan- of pincodes voor internetbankieren. Met deze informatie kan de dief vervolgens online aankopen doen, of de informatie doorverkopen aan derden die het vervolgens gebruiken voor spam of andere criminele activiteiten.Identiteitsdiefstal vindt vaak plaats door eerst een computer te infecteren met een virus of Trojaans paard om zo aan de gegevens te komen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw eigen computer beveiligen door een antivirus- of internet security pakket te installeren. Hierbij is het belangrijk dat dit pakket zeer regelmatig (automatisch) updates installeert. Er verschijnen namelijk voortdurend nieuwe virussen en het pakket heeft de updates nodig om deze te herkennen. Vertrouw echter nooit gratis antivirus programma’s die zich spontaan aanbieden op een website, vaak bevatten deze zelf virussen.


Hackers

Wat zijn hackers?

Hackers zijn personen die inbreken op uw computer om persoonlijke informatie te achterhalen of uw computer(s) te misbruiken voor illegale activiteiten.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw eigen computer beveiligen door een antivirus- of internet security pakket te installeren. Hierbij is het belangrijk dat dit pakket zeer regelmatig (automatisch) updates ophaalt. Er verschijnen namelijk voortdurend nieuwe virussen en het pakket heeft de updates nodig om deze te herkennen. Vertrouw echter nooit gratis antivirusprogramma’s die zich spontaan aanbieden op een website, vaak bevatten deze zelf virussen.


Trojans

Een trojan is schadelijke software vermomd als een betrouwbaar programma. Als gebruiker denk je een betrouwbaar programma op je computer te installeren, maar in werkelijkheid krijgt een crimineel daarmee toegang tot jouw computer.

Wat is een trojaans paard?

Een Trojaans paard is een slim computerprogramma dat uw pc overneemt. Zo kan door middel van een Trojaans paard uw computer gebruikt worden om spam te versturen, zelfs zonder dat u het doorhebt. Uw computer is in zo'n geval onderdeel geworden van een botnet; heel veel pc's die gezamenlijk misbruikt worden. Een Trojaans paard kan, net als een worm, uw computer infecteren zonder dat u het door hebt.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw eigen computer beveiligen door een antivirus- of internet security pakket te installeren. Hierbij is het belangrijk dat dit pakket zeer regelmatig (automatisch) updates installeert. Er verschijnen namelijk voortdurend nieuwe virussen en het pakket heeft de updates nodig om deze te herkennen. Vertrouw echter nooit gratis antivirus-programma’s die zich spontaan aanbieden op een website, vaak bevatten deze zelf virussen.


Worm

Wat is een worm?

Een worm is een virus met een extra eigenschap. Wormen richten niet alleen schade aan op uw computer, maar gebruiken uw computer ook nog eens om zich te verspreiden. Ook hebben zij geen bestanden nodig om zich aan te hechten; terwijl u aan het internetten bent, kan uw computer ongemerkt geïnfecteerd worden.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw eigen computer beveiligen door een antivirus of internet security pakket te installeren. Hierbij is het belangrijk dat dit pakket zeer regelmatig (automatisch) updates installeert. Er verschijnen namelijk voortdurend nieuwe virussen en het pakket heeft de updates nodig om deze te herkennen. Vertrouw echter nooit gratis antivirus programma’s die zich spontaan aanbieden op een website, vaak bevatten deze zelf virussen.


Onbeveiligd draadloos netwerk

Veel mensen maken op kantoor en thuis gebruik van een draadloos netwerk. Het is belangrijk dat u deze internetverbinding goed beveiligt zodat anderen geen gebruik kunnen maken van uw internettoegang of via deze verbinding kunnen inbreken in uw computer.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw modem zelf beveiligen.

Waar moet u op letten bij het beveiligen van uw modem?

  • Uw modem heeft een webpagina waar u de instellingen op kunt wijzigen. Beveilig deze webpagina met een ander wachtwoord dan het wachtwoord dat u standaard bij aanschaf van uw draadloze modem hebt ontvangen (fabriekswachtwoord).
  • Beveilig uw draadloze netwerk door de versleuteling minimaal op WPA2 in te stellen.
  • Beveilig uw draadloze netwerk door de sleutel van het netwerk zelf aan te passen. Kies zelf een ander wachtwoord dan het wachtwoord dat u standaard bij aanschaf van uw draadloze modem hebt ontvangen (fabriekswachtwoord). Hackers kunnen in sommige gevallen de fabriekssleutels namelijk raden of berekenen.
  • Maak optioneel gebruik van een "acces list" waarbij u in uw modem aangeeft welke apparaten, op basis van het MAC adres, toegang tot het WiFi netwerk krijgen.

Zie ook: Inloggen op een openbaar WiFi netwerk is niet veilig


Checklist Digitale Veiligheid

In een wereld waarin we steeds meer digitaal werken, is het van belang dat we zorgvuldig omgaan met security. Veilig gebruik maken van internet is dan één ding, maar wat kunt u als organisatie nog meer doen om beveiligingsrisico’s te beperken? Download de Checklist Digitale Veiligheid.


Bezoekers van deze pagina bekeken ook:

Terug naar overzicht

Volgende

Cybersecurity
Basisscan Cyberweerbaarheid