Tips & ideeën om veiliger te werken

De veiligheid van je computer en gegevens is cruciaal voor jou en voor het succes van je bedrijf. Verloren of gestolen informatie kunnen zakelijke geheimen prijsgeven, of vertrouwelijke of persoonlijke gegevens vrijgeven. Hoe meer je doet om je computer veiliger te maken, hoe veiliger je informatie is. Gebruik deze 5 Tips & Ideeën voor hulp bij bescherming van je computer, je gegevens en je bedrijfsnetwerk.

Werk samen met je IT-afdeling

Zorg ervoor dat je alle patches en updates installeert die je IT-afdeling aanbeveelt. Naast het installeren van updates voor Windows en Office, kan je IT-afdeling je vragen om extra beveiligingssoftware te installeren, zoals een firewall of aangepaste software voor hulp bij inloggen vanaf externe locaties. Als je deze reguliere installaties uitvoert, blijft je computer en je bedrijfsnetwerk zo veilig mogelijk. Je hebt geen IT-afdeling? Let dan zelfs nog beter op bij de volgende Tips & Ideeën .

Gebruik sterke wachtwoorden

Wachtwoorden vormen de eerste verdedigingslijn tegen ongeautoriseerde toegang tot je computer. Het gebruik van een goed wachtwoord wordt vaak onderschat. Door het gebruik van zwakke wachtwoorden krijgen indringers gemakkelijk toegang tot je computer en netwerk. Het gebruik van sterke wachtwoorden is een essentieel onderdeel van je gegevensbeveiliging, omdat deze wachtwoorden moeilijker zijn te raden, zelfs met de nieuwste software voor het achterhalen van wachtwoorden.

Tips & Ideeën voor een sterk wachtwoord. Zorg ervoor dat je wachtwoord:

  • Uit ten minste acht tekens bestaat.
  • Je gebruikersnaam, echte naam, of bedrijfsnaam niet bevat.
  • Geen woord bevat dat in het woordenboek voorkomt.
  • Beduidend anders is dan vorige wachtwoorden. Wachtwoorden die net iets verschillen, zoals wachtwoord1, wachtwoord2, en wachtwoord3 zijn niet sterk.
  • Tekens uit alle volgende groepen bevatten:
   • Hoofdletters en/of kleine letters.
   • Getallen
   • Symbolen (!,@,#,$,%, enz.)

Het is ook handig om je wachtwoorden ten minste elke 60 dagen te veranderen.

Schakel de optie Wachtwoord opslaan niet in

Maak het verplicht voor jezelf, of voor iemand anders die toegang tot je computer probeert te krijgen, om je wachtwoord in te moeten voeren op alle besturingssystemen of programmatoepassingen. Als je door een dialoogvenster wordt gevraagd om je wachtwoord te onthouden, zodat je het niet elke keer hoeft in te voeren, kies dan gewoon Nee. Als het wachtwoord wordt opgeslagen, gaat het effect van het wachtwoord helemaal verloren, en zijn alle Tips & Ideeën minder doeltreffend.

Gebruik netwerkbestandsshares in plaats van plaatselijke bestandsshares

Gebruik netwerkbestandsshares om samen aan documenten te werken, in plaats van toegang tot je computer aan collega's te verlenen. En beperk de toegang tot netwerkbestandsshares alleen tot diegenen die dit nodig hebben. Als je in een team werkt, heb je veel andere opties.

Vergrendel je computer wanneer je, je werkplek verlaat

Wanneer je, je werkplek verlaat, zorg er dan voor dat je computer vergrendeld is. Om je computer te vergrendelen:
Druk op je toetsenbord tegelijk de knoppen Ctrl+Alt+Delete in. Klik op Deze computer vergrendelen (Computer vergrendelen als je Windows XP gebruikt). Developer's secret note: press WINDOWS+L
Om je computer te ontgrendelen, druk je weer tegelijk Ctrl+Alt+Delete in, en voer je daarna je wachtwoord in.

Verbeter je schermbeveiliging door een wachtwoord

Soms blijf je langer weg van je bureau dan je aanvankelijk had gedacht. Bereid je voor op dergelijke situaties en gebruik deze handige tip & trick om je schermbeveiliging met een paswoord te verbeteren. Na een bepaalde tijd vergrendeld je PC zich automatisch.

Versleutel bestanden die vertrouwelijke of bedrijfsgevoelige informatie bevatten

Je bewaart waardevolle en gevoelige gegevens op je computer. Misschien heb je gevoelige informatie over je bedrijf of je klanten, of je persoonlijke bankafschriften op een laptop die je thuis of op het werk gebruikt. Door deze gegevens te versleutelen, blijven ze zo veilig mogelijk. Door alle gevoelige gegevens te beveiligen, verhinder je ook dat niet-gemachtigde gebruikers toegang krijgen tot je gegevens - zelfs als je computer verloren of gestolen is.

In de Windows Vista Enterprise- en de Windows Vista Ultimate-edities kan je de BitLocker™-Driveversleuteling gebruiken om je volledige harde schijf veilig op te bergen. In Windows XP en alle andere edities van Windows Vista kan je het Encrypting File System (EFS) gebruiken om belangrijke bestanden te beveiligen. We raden je sterk aan om de volgende Tips & Ideeën te lezen om meer te weten te komen over de codering en dus de beveiliging van bestanden of mappen.

Open geen verdachte e-mails

Dit is een klassieke tip & trick: als een e-mailbericht verdacht lijkt, dan is het meestal ook zo. Stuur het bericht door naar je PC-beheerder om te weten of het geen virussen en schadelijke software bevat, voordat je het opent.

Beveilig e-mailberichten waar nodig

Versleutel je e-mail en eventuele bijlagen als die vertrouwelijke of bedrijfsgevoelige informatie bevat. Alleen ontvangers met een persoonlijke sleutel die overeenkomt met de sleutel die je gebruikt heeft, kan de e-mail lezen.

Gebruik de filter Ongewenste E-mail in Outlook

Het is vervelend om ongewenste e-mailberichten te krijgen. Virussen die er mogelijk op meeliften, kunnen je computer en je bedrijfsnetwerk beschadigen. De filter voor ongewenste e-mail vermindert het aantal ongewenste e-mails of spam in je Inbox. Die filter is standaard al actief, maar alleen om de meest opvallende spam tegen te houden. De volgende tip toont je hoe je de instellingen voor de filter voor ongewenste e-mail kunt wijzigen en zo je PC-beveiliging te verhogen.

 

Terug naar overzicht

Volgende

ICT security VTM
IT-beheer; Zelf doen of uitbesteden?