eSIM in plaats van traditionele simkaart

De traditionele simkaart is de laatste jaren steeds kleiner geworden. Binnenkort is de plastic simkaart zelfs niet eens meer nodig. Steeds meer apparaten gebruiken de komende jaren een eSIM.

Wat is eSIM?

De embedded Sim, kortweg eSIM, is een ingebouwde chip die onder meer dienst doet als simkaart. De eSIM is een initiatief van de GSM Association (GSMA), de internationale koepelorganisatie van telecomproviders. De eSIM is ingebouwd in het device, waarmee het de huidige plastic simkaart wereldwijd vervangt.

Over-the-air

Met de eSIM hoeven niet langer fysieke simkaarten gebruikt en gewisseld te worden. De eSIM is een chip die de hoognodige informatie bevat, de rest wordt achteraf toegevoegd. ‘Over-the-air’ wordt een profiel op de eSIM gezet of vernieuwd.

Ruimte

De eSIM is een stuk kleiner dan de traditionele simkaart. Dit bespaart ruimte in devices. Alle ruimte die de sim, de tray, en de rest van de fysieke constructie nodig heeft, is straks over. Dat biedt mogelijkheden, zeker bij toch al kleine apparaten, zoals bijvoorbeeld smartwatches. Deze kunnen door het gebruik van een eSIM makkelijker mobiel verbinding maken en gekoppeld worden aan jouw 06-nummer. Je kunt dan gaan sporten met alleen je smartwatch en toch muziek streamen of inkomende oproepen beantwoorden.

Internet of Things

De eSIM kan ook uitstekend worden ingezet voor Internet of Things toepassingen. Denk aan slimme brandmelders, koelkasten of verlichting, die via het mobiele netwerk te bedienen zijn. Voor al deze apparaten hoef je dan geen losse simkaarten te regelen, maar ze alleen aan te melden via de eSIM.

Ook wordt er getest met beveiligde applicaties op een simkaart. Zo kan de eSIM mogelijk ingezet worden voor authenticatie, bijvoorbeeld bij toegangspoortjes en beveiligde netwerken.

Makkelijker wisselen van provider

Eén van de grootste voordelen van de eSIM is dat veel makkelijker van provider gewisseld kan worden. De eSIM bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met een netwerk. ‘Over-the-air’ wordt een profiel op de eSIM gezet. Fysiek wisselen van de simkaart op overgangsdatum is dus niet meer nodig. Ook luidt de eSIM het einde in van dualsim-smartphones, omdat met eSIM meer dan één abonnement mogelijk is.

Voordat het zo ver is moeten de telecomproviders nog wel in actie komen en zijn volgens de providers 'aanzienlijke investeringen' nodig om dit systeem in te voeren. In september 2018 lieten KPN, Vodafone en T-Mobile weten zich voorlopig nog niet te richten op de ondersteuning van de eSIM. Mede daardoor zal de eSIM nog niet direct breed beschikbaar zijn, maar op termijn zal de eSIM wel degelijk de traditionele simkaart vervangen.

Welke apparaten hebben al een eSIM?

Eén van de eerste apparaten die over een eSIM beschikte was de Gear S2 3G-smartwatch van Samsung. Ook is de Apple Watch 3 voorzien van een eSIM en hebben de nieuwste iPhones, de iPhone XS, de XS Max en de XR een ingebouwde simkaart. In Nederland heb je daar voorlopig nog niks aan, omdat de grote providers de eSIM dus nog niet ondersteunen.

De verwachting is dat de komende jaren meer apparaten, van smartphones tot slimme koelkasten, overgaan op deze nieuwe technologie. Ondanks dat het nog wel wat jaartjes zal duren voordat alle apparaten met plastic simkaarten zijn verdwenen uit onze elektronica, zal de eSIM op termijn de plastic simkaart in zijn geheel vervangen.

 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze maandelijkse business update.

Volgende

Telecom
2G, 3G, 4G, 5G