Internet access technologieën voor bedrijven
Er zijn in Nederland verschillende access technologieën om een goede breedbandverbinding te bewerkstelligen. Hier zijn (fysieke) infrastructuren voor aanwezig, zoals bijvoorbeeld;
- DSL–techniek; waarbij data wordt verstuurd over koperen telefoonkabels, zoals ADSL en VDSL.
- DOCSIS; datatransmissie over de Coaxkabel.
- Glasvezel; een point-to-point-verbinding waarbij glasvezels worden gebruikt in plaats van koper.
- Draadloze mobiele verbindingen; 3G, 4G en in de toekomst 5G.
- Satelliet; internet via een schotelantenne.
DSL techniek
In Nederland lopen de meeste internetverbindingen via DOCSIS of over de telefoonkabel (DSL). Deze technieken maken gebruik van bestaande infrastructuur. ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), haalt internetsnelheden van een paar Mbit per seconde. De opvolger van ADSL is VDSL (Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line), waarmee hogere snelheden mogelijk zijn.
Een nadeel van DSL-techniek is dat de dataoverdracht plaatsvindt over koperen draden. De kans op storing is groter wanneer meerdere koperdraadjes bij elkaar in de grond liggen. Sinds een aantal jaar wordt daarom de vectoringtechniek toegepast, wat zorgt voor een sterker signaal, minder storingen, een hogere capaciteit en dus meer bandbreedte.
Glasvezel
Glasvezel is een internetverbinding die gebruik maakt van dunne glasvezelkabels. Informatie wordt met de snelheid van het licht verstuurd, wat razendsnel internet mogelijk maakt.
Glasvezel wordt van oudsher gebruikt om straatkasten met elkaar te verbinden. Door er een access technologie van te maken wordt deze infrastructuur doorgetrokken naar woningen en bedrijfspanden, om zo de totale infrastructuur te optimaliseren. Dit wordt ook wel aangeduid met FTTH; Fiber To The Home.
Glasvezel is op dit moment de enige techniek die een min of meer onbeperkte bandbreedte in twee richtingen aankan: zowel down als up. Dat maakt glasvezel als technologie zeer geschikt voor de lange termijn.
Infrastructuur
Bedrijven zijn bij het selecteren van de access technologie afhankelijk van de infrastructuur die aanwezig is op het terrein waar ze gevestigd zijn. Veel bedrijven willen wel een glasvezelverbinding, maar de infrastructuur hiervoor is niet op alle bedrijventerreinen aanwezig.
Wanneer glasvezel niet mogelijk is, dan biedt de VDSL supervectoring-techniek een goed alternatief. Supervectoring is de meest ontwikkelde versie van de VDSL-standaard en haalt hogere doorvoersnelheden via de bestaande DSL-infrastructuur. Deze techniek zal naar verwachting meer worden toegepast in Nederland. De bestaande koperdraadjes in de grond kunnen dan blijven liggen, alleen aan de apparatuur, aan de kant waar de infrastructuur het huis of bedrijf binnenkomt, worden nieuwe technieken doorgevoerd.
De toekomst van access technologie
In Nederland ligt een goede infrastructuur. Het aantal bedrijven met zakelijk breedbandinternet is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Volgens de Speedtest Global Index lag de snelheid in Nederland in september 2019 gemiddeld op 100 Mbps. Deze snelle groei heeft onder meer te maken met toenemende verglazing van bedrijventerreinen en het upgraden van netwerken (koper, coax) met technologie voor hogere snelheden.
Tegelijk zullen draadloze technologieën zich steeds verder ontwikkelen. Dit zal voorlopig echter niet ten koste gaan van de bestaande, vaste infrastructuren. We zullen breedband ook in de toekomst nodig blijven hebben. Ondanks nieuwe (draadloze) technologieën zoals 5G is de verwachting dat de vaste infrastructuur zijn rol zeker nog wel zal behouden.
Gigabit-internet
Eind 2019 hebben de eerste providers gigabit-internet aangekondigd. Waar internetsnelheid doorgaans gemeten wordt in megabit per seconde (Mbps) is gigabit-internet internet met een snelheid van 1 gigabit per seconde (Gbps).
In de (nabije) toekomst zal dit supersnelle internet steeds ruimer beschikbaar worden. Een ontwikkeling die nodig is, want met de toename van het aantal slimme apparaten, nieuwe innovaties zoals augmented reality en de groei van het Internet of Things, wordt een snelle internetverbinding steeds belangrijker.