2G, 3G, 4G, 5G

In Nederland kunnen we bellen, appen en internetten op onze mobiele telefoons door een intensief verspreid netwerk van antennes. Inmiddels maakt bijna iedereen gebruik van het 4G-netwerk. De opvolger 5G komt eraan.

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen 2G, 3G, 4G en de nieuwe standaard 5G?

2G - GSM

2G is de tweede generatie mobiele communicatie; GSM. GSM staat voor Global System for Mobile Communications. GSM is een wereldwijde standaard voor digitale mobiele telefonie.

In 1992 werden in Nederland de eerste gsm-netwerken in gebruik genomen. Ten opzichte van de daarvoor gebruikte analoge mobiele netten (1G, eerste generatie) was het met 2G mogelijk om spraak te digitaliseren en werden spraaksignalen niet langer analoog verzonden, maar digitaal. Hierdoor werd hogere geluidskwaliteit en bereikbaarheid mogelijk.

2G is geschikt voor bellen, korte tekstberichten (sms) en voor sommige apparaten (Internet-of-Things). Voor snelle overdracht van grote bestanden (data) is het netwerk niet geschikt.

3G - UMTS

UMTS is de derde generatie mobiele communicatie; 3G. UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunications System. Het UMTS-netwerk heeft meer capaciteit dan GSM en kan grotere hoeveelheden data verwerken en versturen.

UMTS is sinds 2001 in Nederland. Het 3G netwerk wordt gebruikt voor bellen, sms én data. De 3G-technologie geeft mobiele gebruikers een breder bereik van diensten en een grotere netwerksnelheid. Het is geschikt om te bellen én om mobiel te internetten.

Inmiddels hebben telecombedrijven bekend gemaakt te stoppen met hun 3G-netwerk. Zie ook KPN stopt in 2022 met 3G-netwerk. Na de introductie van 4G neemt het aantal klanten op het 3G-netwerk sterk af. Daarom worden de 3G frequenties nu ingezet om meer capaciteit op het 4G netwerk te kunnen bieden. De 3G-band zal uiteindelijk helemaal verdwijnen.

En 2G dan?

3G en 4G zijn beide data netwerken. 3G is vervangbaar door 4G. Het 2G netwerk wordt gebruikt door veel apparaten/IoT (Internet of Things). Hoewel nieuwe Internet of Things toepassingen inmiddels wordt aangesloten op 4G, LTE-M of Lora zijn er veel apparaten die nog afhankelijk zijn van 2G.

4G - LTE

4G is de vierde generatie mobiele communicatie; LTE. LTE staat voor Long Term Evolution en is een doorontwikkeling van UMTS. 4G is de opvolger van de 3G-standaard die in 2010 zijn hoogtepunt bereikte met 3.9G, ook wel 'Pre-4G' genoemd.

Deze vierde generatie mobiele telefonie is gericht op data. Het 4G netwerk is een data netwerk. LTE maakt gebruik van verschillende frequenties en biedt downloadsnelheden van rond de 100 Mbps per seconde.

Beste 4G-dekking van Europa

De vraag naar mobiel internet neemt nog altijd toe door het toenemende datagebruik van smartphones en tablets. Om aan deze vraag tegemoet te komen, zijn operators druk bezig om hun mobiele netwerk uit te breiden en worden nog altijd nieuwe 4G-antenne-installaties geplaatst.

Alle Nederlandse telecomnetwerken hebben ruim 90 procent 4G-dekking. Volgens het State of Mobile Networks van september 2018 is dat de beste score in Europa. Ook de 4G-snelheid is in Nederland erg goed, gemiddeld 40 Mbps.

Bellen via 4G (VoLTE)

4G is gericht op mobiel internet, maar ook bellen is mogelijk via 4G. Dit noemen we VoLTE, Voice-over-LTE. Daardoor heb je sneller verbinding en is de geluidskwaliteit van je gesprek enorm verbeterd. Hiervoor heb je wel een geschikt toestel nodig. Sim-kaarten zijn geschikt voor 2G/3G én 4G, maar het toestel/modem bepaalt of gebruik gemaakt kan worden van het 4G netwerk.

5G

De opvolger van 4G en vijfde generatie mobiele communicatie is, hoe logisch, 5G. In de zomer van 2020 zijn in Nederland de frequenties voor 5G-netwerken geveild onder telecombedrijven.

De belangrijkste voordelen van 5G zijn hoge snelheid verbinding, meer capaciteit en de 'low latency', ofwel ultrakorte reactietijd in de communicatie tussen apparaten. Bij 5G worden gegevens in 1 milliseconde verzonden, terwijl dit bij het 4G-netwerk 50 milliseconden duurt. Dit wordt als cruciale verbetering beschouwd.

De verwachting is dat binnen 2 a 3 jaar 5G dusdanig volwassen is dat zeer grote aantallen apparaten tegelijk kunnen worden bediend. Per vierkante kilometer kan dat gemakkelijk oplopen tot boven het miljoen aangesloten apparaten.

Nieuwe toepassingen

De komst van 5G maakt verbindingen mogelijk zijn tussen meerdere ICT- en telecommunicatietoepassingen, diensten en services. Denk daarbij aan betalingsverkeer, Internet of Things (IOT), logistiek en autonoom rijden. Maar ook nieuwe toepassingen zoals operaties uitvoeren op afstand en toepassingen voor landbouw.

Waar bij 2G, 3G en 4G de focus lag op snelheid van dataverkeer, is snelheid bij 5G slechts een klein onderdeel van wat 5G aan mogelijkheden biedt. Het gebruik van virtual reality, AI en IoT kan enorm versneld worden met de capaciteit van 5G, maar juist ook minimale latency, flexibiliteit in netwerkgebruik en ingebouwde intelligentie worden van groot belang.

En 4G dan?

Betekent 5G het einde van 4G? Integendeel. Op 4G gebaseerde technieken gaan zeker nog vele jaren mee en worden zelfs nog beter. Het 5G netwerk is complementair aan 4G en andere huidige IoT technieken zoals bijvoorbeeld LoRaWAN. Al deze netwerken hebben hun eigen voor- en nadelen.


Dekkingskaart 2G, 3G, 4G, 4G+ en 5GDekkingskaart mobiel bellen en internet

2G, 3G, 4G en 5G zorgen ervoor dat iedereen altijd en overal verbonden is. Bekijk op kpn.com de dekking in Nederland van de KPN beschikbare netwerken.

Dekkingskaart KPN 2G, 3G, 4G, 5G

 

Terug naar overzicht

Telecom

Deel dit artikel via:

Klaar voor de toekomst met 5G

5G maakt slim ondernemen en realtime informatie-uitwisseling mogelijk. In deze whitepaper lees je alles over de mogelijkheden van 5G voor jouw organisatie.

Whitepaper - Klaar voor de toekomst met 5G

Bekijk whitepaper

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze maandelijkse business update.

Volgende

eSIM
eSIM in plaats van traditionele simkaart