Wat is een datalek en hoe bescherm ik mijzelf ertegen?

Online komen wij het steeds vaker tegen: één datalek. Maar wat is een datalek, hoe kan jij jezelf ertegen beschermen en welke stappen moet je ondernemen als je slachtoffer bent geworden van een datalek?

Wat is een datalek?

Een datalek vind plaats wanneer een onbevoegd persoon toegang krijgt tot persoonlijke gegevens. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld het hacken van een bedrijfsdatabase of het per ongeluk versturen van gegevens naar de verkeerde persoon. Datalekken kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals identiteitsdiefstal en financiële fraude.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen een datalek?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen datalekken:

  1. Zorg ervoor dat je sterke wachtwoorden gebruikt en deze regelmatig verandert. Dit maakt het moeilijker voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot jouw accounts.
  2. Zorg ervoor dat je de laatste beveiligingsupdates installeert voor jouw besturingssysteem en andere software die je gebruikt. Deze updates bevatten vaak belangrijke beveiligingsverbeteringen die ervoor zorgen dat jouw apparaat beter beschermd is tegen cyberaanvallen.
  3. Wees voorzichtig met wat je online deelt. Wees terughoudend met het delen van persoonlijke informatie, zoals je adres, telefoonnummer en financiële gegevens. Als je deze informatie moet delen, doe dit dan alleen via beveiligde websites en apps.
  4. Maak gebruik van beveiligingssoftware, zoals een virusscanner. Deze programma's helpen om jouw apparaat te beschermen tegen malware en andere cyberbedreigingen.

Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben geworden van een datalek?

Als je slachtoffer bent geworden van een datalek, zijn er enkele belangrijke stappen die je kan ondernemen:

  1. neem onmiddellijk contact op met de organisatie waarbij het datalek is ontstaan, om te vragen wat zij aan het doen zijn om het lek te dichten en om te vragen wat je kunt doen om jezelf te beschermen.
  2. Verander zo snel mogelijk alle wachtwoorden die je hebt gebruikt voor accounts, waarvan je denkt dat ze mogelijk zijn aangetast door het datalek. Gebruik sterke wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en zorg ervoor dat je de wachtwoorden niet op dezelfde plek opslaat.
  3. Wees voorzichtig met het openen van e-mails of links van onbekende afzenders, vooral als ze verband houden met het datalek. Het zouden phishing-pogingen kunnen zijn om je wachtwoord of andere persoonlijke gegevens te stelen
  4. Houd je bankrekening en creditcardgegevens in de gaten voor ongebruikelijke transacties. Neem onmiddellijk contact op met je bank als er iets verdachts plaatsvindt.
  5. Als je slachtoffer bent geworden van identiteitsfraude, neem dan onmiddellijk contact op met de politie en meld het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij kunnen je helpen bij het oplossen van het probleem.

Hoe kan ik controleren of mijn gegevens in het verleden voorgekomen zijn in een datalek? 

Download dan de App “Grip Identity” in de Google Play Store of de App Store. Hier kun je veilig controleren of je voorkomt in de grote bekende databases en of je eerdergenoemde stappen zou moeten doorlopen. 

 

 
Deel dit artikel via:
 

Wil je controleren of jouw gegevens voorgekomen zijn in een datalek?

Download dan de App “Grip Identity” in de Google Play Store of de App Store.

Heb je vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan contact op met je accountmanager of vul het onderstaande contactformulier in. 

* verplichte velden