Is jouw mkb-organisatie veilig?

Voor organisaties is het cruciaal dat zij niet stil komen te liggen door een cyberaanval of ongeluk. Zeker 50% van de mkb-organisaties heeft last van cybercriminaliteit en toch neemt slecht de helft van de ondernemers voldoende (basis)maatregelen. Hieronder zijn 8 basisstappen vermeld waar jouw organisatie rekening mee moet houden op het gebied van cybersecurity.

Vergroot het bewustzijn van cybersecurity bij de organisatie

Momenteel is niets doen tegen al het online gevaar de grootste cyberdreiging. Om deze reden is het noodzakelijk om concrete afspraken te maken over wie verantwoordelijk is voor de cybersecurity. Stimuleer medewerkers hier ook in op een leuke manier. De persoon die zijn werkplek verlaat zonder zijn computer te vergrendelen, moet bijvoorbeeld betalen voor de lunch. Mensen maken fouten, dus probeer een ander niet te straffen en houd het luchtig. Op deze manier zien mensen eerder hun fout in en nemen ze feedback aan. Om deze reden is het ook belangrijk om dit gesprek face to face te hebben, waardoor er tevens gecheckt kan worden of de routines van collega’s echt veilig is. Ook het periodiek testen met een phishing campagne zorgt ervoor dat het bewustzijn hoog blijft.

Bescherm jezelf tegen fraudemails

Frauduleuze e-mails zijn tegenwoordig moeilijk te onderscheiden van legitieme. Om deze reden is het noodzakelijk om een e-mail goed door te lezen en bij twijfels je collega’s er naar te laten kijken. Microsoft 365 analyseert al jouw e-mails en filtert verdachte URL's eruit voordat je er zelfs maar op klikt. Onveilige bijlagen worden automatisch in quarantaine geplaatst. Als er een gevaarlijke link in een e-mail staat, zal het systeem je daarvoor waarschuwen. Dit verkleint de kans dat het mis gaat aanzienlijk. Blijf echter te allen tijde alert en klik bij twijfel nergens op!

implementeer een interne netwerkbeveiliging

Hackers loeren vaak voor lange periodes en doen hun zaken in het geheim. Ze zoeken naar bestanden en kopiëren ze zonder zichzelf te onthullen of onmiddellijk losgeld te eisen. Identificeer dit soort hackers en voorkom verdere schade door gebruik te maken van automatische analyses. Microsoft 365 controleert automatisch wie er inlogt en hoe ze zich gedragen. Als iemand eerst inlogt in Rotterdam, dan een uur later inlogt vanuit China – of als iemand een grote hoeveelheid data kopieert – dan weigert Microsoft 365 automatisch de toegang.

Maak gebruik van multi-factor authenticatie

Wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden, en je hebt er zo veel. Veel bedrijven kiezen daarom voor gemakkelijk te onthouden (en makkelijk te raden) wachtwoorden. Dit soort wachtwoorden zijn verantwoordelijk voor 91% van de succesvolle cyberaanvallen. Het is tijd om de beveiliging van jouw organisatie te upgraden door multi-factor authenticatie te implementeren. Om in te loggen, bewijs je dat jij echt dat jij het bent met een gezichtsherkenning, vingerafdruk, token of sms-melding die naar jouw mobiele telefoon is verzonden.

Krijg grip op je bestanden

Heb je soms ook het gevoel dat je de controle over de bedrijfsgegevens kwijt bent? Microsoft 365 vindt, classificeert en versleutelt al je bestanden. Door Microsoft 365 worden privacygevoelige informatie automatisch beveiligd via encryptie. Word bijvoorbeeld de smartphone van een medewerker gestolen of verliest hij of zij haar toestel? Dan wis je op afstand alle bedrijfsbestanden. Gaat iemand uit dienst? Dan deactiveer je zijn of haar licentie, zodat hij of zij geen toegang meer heeft tot applicaties en bestanden.

Update alle software binnen jouw organisatie

Zijn alle applicaties op jouw smartphone en laptop bijgewerkt? Software die niet is bijgewerkt, vormt een veiligheidsrisico voor het hele netwerk. Cybercriminelen kunnen via open achterdeuren naar binnen sluipen. Controleer om deze reden al je apps en kantooroplossingen. Het kan zijn dat je nog steeds verouderde systemen gebruikt die geen updates meer krijgen. Het zou verstandig zijn om die te vervangen door moderne, goed beveiligde tools. Denk bijvoorbeeld aan alle Microsoft-tools die in de cloud staan. Ze ontvangen automatisch veiligheidsupdates en op deze manier werk je ten alle tijden veilig.

Update alle hardware binnen jouw organisatie

Misschien verwacht je het niet, maar ook de hardware die jouw organisatie gebruikt moet geüpdate worden. Alle apparaten die op een netwerk zijn aangesloten, zoals printers, internetradio's, routers en switches, moeten periodiek worden bijgewerkt om veilig te blijven. Veel apparaten doen dit automatisch, maar verouderde apparatuur niet. Controleer daarom al jouw apparaten en wees bereid om oude, onveilige apparatuur weg te doen.

Besteed de cybersecurity uit aan een specialist

Cyberbeveiliging vereist specialistische IT-kennis. Hierdoor kiezen steeds meer organisaties ervoor om deze beveiliging uit te besteden. Hierdoor is jouw organisatie ook buiten de normale kantooruren veilig, omdat het netwerk te allen tijden in de gaten gehouden wordt. Mede hierdoor kun jij de volledige focus leggen op de kernactiviteiten zonder je zorgen te hoeven maken over back-ups, updates, beveiligingspatches en regelmatige netwerktests.

 
Deel dit artikel via:
 

Whitepaper - Cybersecurity

Hoe zorg je ervoor dat jouw IT-omgeving veilig is?

Download whitepaper

Wil je de kans verkleinen dat jouw organisatie slachtoffer wordt van een cyberaanval?

Vul onderstaande contactformulier in en onze cybersecurity-specialist neemt vrijblijvend contact met je op. 

* verplichte velden