Wat is BGP?

BGP passen we toe om redundantie te creëren op de klantlocatie, waarbij u over minimaal twee verbindingen van eenzelfde service provider (laag 3) beschikt.

Redundancy

Het routeringsprotocol Border Gateway Protocol (BGP) wordt ondersteund en biedt mogelijkheid meerdere subnets te transporteren of redundancy toe te passen. Met BGP is het mogelijk om routes uit te wisselen en tevens extra attributen per route mee te geven. Hierdoor is het mogelijk om voorrang aan bepaalde routes te geven waardoor de CPE op klantlocatie kan bepalen wat er met de routes moet gebeuren (zowel inkomend als uitgaand).

Iedere BGP sessie bestaat uit één of meerdere TCP sessies, waardoor het mogelijk is om storingen in de onderliggende domeinen (klant, telco en ISP) te detecteren en een andere route te selecteren als deze beschikbaar is.

Routeren

Een voorbeeld van een back-up oplossing is een zakelijk glasvezel verbinding en een zakelijk DSL verbinding, waarbij al het verkeer over de glasvezel lijn loopt en bij een storing via de DSL lijn. Ook is het mogelijk verkeer asynchroon te routeren en hierbij de upload en download van verschillende lijnen te combineren* (geen load-balancing!).

We kunnen dit op twee manieren inrichten:

Active/Passive:
De secundaire verbinding staat ‘standby’ om alle taken van de primaire verbinding over te nemen. Hierbij adverteert VTM in beide BGP-sessies de default gateway (0.0.0.0/0). Door middel van configuratie in de CPE wordt bepaald wat de hoofd- en back-up verbinding wordt.

Active/Active:
De primaire en secundaire verbinding worden gelijktijdig gebruikt. Bijvoorbeeld om data- en voiceverkeer gescheiden af te handelen. Bij onderbreking van één van de verbindingen, wordt al het verkeer over de tweede verbinding gerouteerd. Bij Active/Active adverteert VTM alle aanwezige netwerken in de IP-VPN. Deze zullen dan in het CPE moeten worden gefilterd.


Specificaties en vereisten

• Bij de offerte/design en bestelling van verbindingen dient BGP expliciet opgenomen te zijn, dit kan later niet altijd worden toegevoegd.
• De in BGP geadverteerde netwerken mogen groter zijn dan /24
• BGP is toe te passen in combinatie met een IP-VPN Plus (Open)
• De verbinding moet over een /32 IP-adres beschikken.
• Maximaal 25 subnets per locatie.
• Alleen private IP reeksen in een IP VPN Plus (RFC1918).
• CPE met BGP-ondersteuning

 

Terug naar overzicht