Wachtwoorden onthouden middels wachtwoordmanager
Om jouw online accounts te beveiligen, zijn sterke en unieke wachtwoorden nodig. Kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens door elkaar, het liefst zo uitgebreid mogelijk. Deze wachtwoorden onthouden, is niet te doen. En de wachtwoorden opschrijven op een papiertje is niet handig
Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van wachtwoordmanagers; een digitale kluis om wachtwoorden te bewaren. Dankzij een wachtwoordmanager hoef je slechts één sterk hoofdwachtwoord te onthouden. Deze verschaft toegang tot jouw andere wachtwoorden.
Er zijn echter veel verschillende wachtwoordmanagers op de markt, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. In dit artikel behandelen wij de drie grootste aanbieders. Tevens gaan we dieper in op de voor- en nadelen van verschillende wachtwoordmanagers.
Dashlane
Dashlane is één van de grootste en bekendste wachtwoordmanagers op de markt. Het staat bekend als een gebruiksvriendelijke tool met veel voordelen, zoals:
- Geschikt voor zowel Windows, Android en iOS .
- Middels een ingebouwde VPN mogelijk om op openbare netwerken altijd een beveiligde en anonieme verbinding op te zetten.
- Software dat naar jouw gegevens zoekt op het internet en darkweb, en melding geeft zodra er iets mis is. Tevens heeft deze wachtwoordmanager software die automatisch gegevens en wachtwoorden invult.
- Wachtwoordgenerator die nieuwe wachtwoorden bedenkt.
Maar deze wachtwoordmanager kent ook nadelen. De premiumversie kost zo’n 40 euro per jaar. De gratis versie is slechts te gebruiken op één apparaat, omdat synchronisatie niet wordt ondersteund. Tevens kan de versie voor mobiele apparaten gebruiksvriendelijker.
Lastpass
LastPass is net als Dashlane één van de meest gebruikte wachtwoordmanagers. Ook Lastpass kent een aantal voordelen:
- Ook geschikt voor zowel Windows, Android en iOS.
- Volledige integratie met je browser.
- Vingerafdrukverificatie wordt ondersteund mits het apparaat dat wordt gebruikt dit ook ondersteunt.
- Documenten en gegevens kunnen veilig worden opgeslagen en gedeeld met derden.
- Beveiligd met tweestapsverificatie (2FA).
Deze wachtwoordmanager heeft een gratis en een premium versie die zo’n 32 euro per jaar kost. Bij de premium versie zijn geen advertenties te zien en krijg je 1GB aan versleutelde opslag.
KeePass
Een derde bekende wachtwoordmanager is KeePass. Het grootste verschil met andere wachtwoordmanagers is dat wachtwoorden niet in de cloud worden opgeslagen. De wachtwoorden worden opgeslagen op het apparaat. Ook KeePass kent voordelen:
- Wordt ondersteund door veel besturingssystemen, waaronder Windows en Linux.
- Compleet gratis.
- Single Sign-On (SAML 2.0)-authenticatie.
- Indicatie hoe veilig jouw gekozen wachtwoord is.
KeePass is vooral een aanrader voor de ervaren gebruikers die op het gebied van privacy en veiligheid alles in eigen beheer willen houden.
Juiste keus
Uiteraard zijn er nog meer wachtwoordmanagers op de markt. Bij het maken van de juiste keuze dient altijd een keuze gemaakt te worden tussen wel of geen opslag in de cloud, gratis of betaald en welke synchronisatieopties er zijn.
Een goede beveiliging van jouw wachtwoorden is essentieel. VTM adviseert altijd om tevens Multi Factor Authentication te gebruiken bovenop een wachtwoordmanager. Zo zorg je ervoor dat jouw IT-omgeving beter beveiligd is.
Wij kijken en denken graag met jou mee over cybersecurity. Kijk op vtmgroep.nl/cybersecurity of neem contact op onze cybersecurity consultant.