Vermijd beveiligingsrisico's van openbare WiFi

Gratis openbare WiFi kan een zegen zijn voor de professional onderweg. Maar tegelijk brengt het risico’s met zich mee om gehackt te worden. Inloggen op een openbaar WiFi netwerk is namelijk niet veilig.

Wat is wifi?

Wifi is een lokaal draadloos netwerk om op locatie internet aan te bieden. Dit kan beveiligd, zodat het netwerk alleen gebruikt kan worden wanneer je de juiste beveiligingssleutel hebt.

Het kan ook openbaar, als gratis netwerk worden aangeboden. Een inlog of wachtwoord is dan niet nodig. Deze gratis toegangspunten zijn vaak beschikbaar in bijvoorbeeld restaurants, hotels, luchthavens, boekwinkels, bibliotheek, etcetera.

Wat is het risico?

Wat openbaar wifi populair maakt onder gebruikers, is tegelijk ook ideaal voor hackers: namelijk dat er geen verificatie nodig is om verbinding te maken. Dit biedt hackers de mogelijkheid om toegang te krijgen tot onbeveiligde apparaten binnen dit netwerk.

Een hacker kan ook een eigen onveilig netwerk ‘in de lucht’ brengen. Maak je verbinding, dan zit de hacker tussen jouw apparaat en het verbindingspunt. In dat geval heeft de hacker toegang tot alle informatie die je naar internet verzendt, zoals bijvoorbeeld inloggegevens voor jouw bank, jouw online mail of het netwerk van het bedrijf waar je werkt. Met deze informatie kan de hacker onder jouw naam toegang krijgen tot jouw diensten en systemen.

Veilig online

Mobiele WiFi is tegenwoordig overal beschikbaar. Dat zorgt voor een toename van risico’s op het gebied van digitale veiligheid. Afhankelijk van of je thuis jouw eigen wifi-netwerk gebruikt of een open wifi-netwerk, bestaan er verschillende risico’s. Inloggen op een openbaar WiFi-netwerk raden we eigenlijk altijd af, maar kun je echt niet anders, dan zijn er veiligheidsmaatregelen om toch veilig verbinding te maken.

3G- of 4G-verbinding

De meest eenvoudige manier om digitaal veilig te werken is door géén verbinding te maken met een openbaar WiFi-netwerk. Kies in plaats daarvan voor een 3G- of 4G-verbinding. Dit kost data uit jouw abonnement, maar is wel veiliger.

Gebruik een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) is een beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en een server op internet. Een VPN-verbinding is een must wanneer je verbinding maakt met jouw bedrijf via een onbeveiligde verbinding.

Een VPN-verbinding is versleuteld. Encryptie maakt dat anderen niet mee kunnen lezen, waardoor het als het ware een privénetwerk is. Zelfs als het een hacker lukt om zichzelf tussen jou en het verbindingspunt te positioneren, zijn de gegevens nog steeds versleuteld. De meeste hackers zijn op zoek naar makkelijke successen en zullen minder geneigd zijn om verder te gaan als ze veel moeite moeten doen om data te ontsleutelen.

Een VPN hoeft slechts eenmaal ingesteld te worden op jouw apparaat. Met één druk op de knop kun je daarna een veilige verbinding opzetten. Je moet wel een VPN-aanbieder hebben, waar mogelijk kosten aan verbonden zijn. Die kosten wegen echter altijd op tegen de kosten als gevolg van een beveiligingsincident.

Gebruik SSL-verbindingen

Een SSL-verbinding is een gecodeerde verbinding tussen de server en websitebezoeker. Het voegt een extra encryptielaag toe aan de communicatie. Aan de https voor een domeinnaam kun je zien dat de site beschikt over een SSL-certificaat. Als het goed is staat er in dat geval ook een slotje voor de URL.

Schakel de optie 'Altijd HTTPS gebruiken' in op websites die je vaak bezoekt of waarop je aanmeldgegevens moet invoeren. Wanneer je aanmeldgegevens zonder encryptie verzendt, kan een hacker daar misbruik van maken.

Lees ook SSL, TLS, HTTPS; wat is het en hoe werkt het?

Zet wifi uit als je die niet nodig hebt

Ook als je geen verbinding hebt gemaakt met een netwerk, verzendt wifi-hardware van je computer gegevens naar alle netwerken binnen het bereik. Beveiligingsmaatregelen voorkomen dat je door deze minimale communicatie kwetsbaar wordt. Echter niet alle routers zijn hetzelfde en sommige hackers zijn erg slim. Houd wifi daarom uitgeschakeld als je geen verbinding nodig hebt.

En schoon regelmatig je lijst op met bekende draadloze netwerken. Staat je wifi toch aan, dan kan automatisch verbinding gemaakt worden wanneer je binnen bereik van het netwerk bent. Schoon de lijst regelmatig op en verwijder netwerken die je niet nodig hebt.

Blijf beschermd

Zorg voor een goede beveiligingsoplossing op jouw apparaat. Deze oplossingen scannen bestanden continu op malware en scannen bestanden wanneer deze worden gedownload. Dit beschermd jouw eigen apparaat en tegelijk de servers op kantoor.

Wij raden eigenlijk altijd af om gebruik te maken van een openbaar WiFi-netwerk. Kan het op dat moment echt niet anders, dan is het goed om je bewust te zijn van de risico's van openbare WiFi, zodat je kunt voorkomen dat je wordt gehackt.

 

Terug naar overzicht

openbaar WiFi

Deel dit artikel via:

Secure your Business

Uw digitale veiligheid is onze core business

De Cyber Security diensten van VTM faciliteren in het meest veilige gebruik van uw informatie en communicatiediensten.

Cyber Security van VTM

Volgende

Veiligheid en continuiteit
Veiligheid en continuïteit