Tips voor beschermen en beveiligen van je mobiele telefoon

Op de meeste smartphones staan contacten, agenda's, e-mails, foto's en soms zelfs bedrijfsdocumenten. Dat brengt gevaren met zich mee. Wordt je smartphone gestolen, dan liggen zowel zakelijke gegevens als jouw hele leven op straat.

Naast verlies of diefstal zijn er ook andere dreigingen, zoals Malware en virussen, persoonlijke gegevens welke via App's verspreid of verzameld worden en het kwijtraken van gegevens doordat een toestel simpelweg kapot gaat.

Gelukkig is er goed rekening te houden met deze dreigingen. De mobiele besturingssystemen bevatten vaak handigheidjes om je hiermee te helpen, of er zijn App's welke hieraan kunnen bijdragen. Maar het begint bij jezelf!

Tips & Tricks

Hieronder geven wij enkele Tips & Tricks voor het beveiligen en beschermen van je smartphone en de data die erop staat.

  • Beveilig uw telefoon met een wachtwoord of een persoonlijk identificatienummer (PIN)

    Stel een code in voor het vergrendelscherm en een andere code voor je simkaart. Vermijd daarbij voor de hand liggende codes zoals 1234. En gebruik altijd schermvergrendeling. Doe je smartphone ‘op slot’ als je ‘m niet gebruikt.

  • Gebruik waar mogelijk tweestapsverificatie

    Accounts en apps met persoonlijke info zijn beter beveiligd met tweestapsverificatie. Dit is een extra beveiligingsmaatregel. Je moet dan niet alleen het wachtwoord invoeren, maar na het invoeren van het juiste wachtwoord, verstuurt de app een extra beveiligingscode per sms.

  • Uw smartphone vinden bij verlies of diefstel

    Schakel bij iOS de App "Find my iPhone", bij WindowsPhone "Find my Phone, of bij Android de dienst "Android Device Manager" in. Met de Apps/diensten kun je je toestel terugvinden, op afstand blokkeren en op afstand wipen.

  • Maak back-ups

    Maak back-ups van je smartphone op je computer, of online in de 'cloud'. Zoals bij Apple's iCloud, Microsoft's SkyDrive en Google's Gmail.

  • Let op welke toestemmingen je verleent

    Wanneer u een ‘app’ wilt downloaden, vraagt deze toestemming om gedownload te worden. Bekijk altijd waarvoor de ‘app’ toestemming vraagt. Je krijgt vaak de mogelijkheid om het delen van persoonlijke informatie te weigeren.

  • Voorkom gebruik van foute apps

    Download altijd vanuit de officiële app store. Tegenwoordig kunnen applicaties bijna alles van het stroomlijnen van uw sociale netwerken tot zappen. Installeer applicaties van een betrouwbare bron, wat voor telefoon u ook hebt.

  • Installeer updates voor uw telefoon

    Net zoals op jouw computer, installeer alle updates voor uw telefoon en voor de applicaties op uw telefoon.

  • Log niet in op een openbaar WiFi-netwerk

    Gratis hotspots hebben vaak geen beveiliging. Uw persoonlijke gegevens kunnen gemakkelijk gekopieerd worden door de eigenaar van het Wi-Fi netwerk of door andere gebruikers op het Wi-Fi netwerk. Vaak zonder dat u er erg in heeft. Zie ook: Inloggen op een openbaar WiFi netwerk is niet veilig

  • Zorg dat je toestel bij je terug kan komen

    Stel bijvoorbeeld een achtergrond in bij je vergrendelscherm met contactgegevens. Als een eerlijke vinder je toestel vindt kan deze door de vergrendeling vaak niet in het toestel komen om contactgegevens of eigenaar te achterhalen.

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook:

Terug naar overzicht

beschermen en beveiligen mobiele telefoon

Deel dit artikel via: