Stappenplan bij Ransomware

Wat is ransomware?

Ransomware is een gijzelsoftware die apparaten blokkeert of bijvoorbeeld bestanden onleesbaar maakt. Ransomware herkent u aan een pop-up in het scherm met eisen van de hacker, meestal eist hij/zij geld. Ook kunt u het herkennen als bestanden ineens niet meer te gebruiken zijn omdat u geen rechten meer hebt.


Stappenplan in geval van Ransomware:

  1. Verbreek de verbinding met internet van alle systemen (PC's, Laptops en Servers) in uw netwerk.
  2. Zet de automatische back-up direct uit.
  3. Ga naar NoMoreRansom. In sommige gevallen kunt u zelf de ontsleuteling opzoeken. Dit wordt ondersteund door Politie Nederland.
  4. Plaats back-ups pas terug als u zeker weet dat er géén besmette apparaten meer zijn op het netwerk. Pas als alle besmettingen zijn verwijderd en de systemen zijn gescand, kunt u de automatische back-up weer aanzetten. Sluit u de back-up eerder aan? Dan kan de ransomware de back-up besmetten.
  5. Sluit ook systemen pas weer aan in het netwerk als u zeker weet dat er géén besmette apparaten meer zijn op het netwerk. Pas als alle besmettingen zijn verwijderd en de systemen zijn gescand, kunt u apparaten weer aansluiten. Sluit u apparaten eerder aan? Dan kan de ransomware zich opnieuw verspreiden.
  6. Betalen? Er is kans op herhaling en het is geen garantie op ontsleuteling.
  7. Bel het Network Operations Center van VTM (0174 752 690) wanneer het niet lukt om de ransomware te ontsleutelen, het versleutelvirus te verwijderen of voor hulp bij het terugzetten van de back-up

 

Terug naar overzicht

Volgende

Wat is ransomware
Ransomware; Wat is het en wat zijn de risico's?