KPN ÉÉN - Busy Lamp Field (BLF) en bandbreedte.

Een veelbesproken item binnen KPN ÉÉN is de Busy Lamp Field (BLF) functionaliteit en dan met name het verbruik van bandbreedte welke deze functionaliteit in gebruik neemt In dit artikel proberen wij uitleg te geven over de werking van BLF en het verbruik van de bandbreedte.

Één pakketje update van BLF kost 5kb aan bandbreedte. Ik zal dit met wat voorbeelden verduidelijken.

Situatie 1:

Toestel 10 - Toestel 10 heeft BLF toetsen van toestellen 11, 12, 13 en 14.
Toestel 11
Toestel 12
Toestel 13
Toestel 14

Wanneer toestel 11 gaat bellen (status wijzigt) wordt er een SIP-update gedaan naar toestel 10. Je zou dan verwachten dat er een pakketje van 5 kb verstuurd wordt. Dit is echter niet het geval. In de SIP-update wordt van elk toestel waar een BLF van is de update gedaan. Ook als daar niets in wijzigt. In dit geval wordt er dus een pakket verstuurd van 4 x 5kb = 20 kb.

Situatie 2:

Toestel 10
Toestel 11
Toestel 12
Toestel 13
Toestel 14

Alle toestellen hebben BLF toetsen van de overige toestellen.

Wanneer toestel 11 gaat bellen (status wijzigt) wordt er een SIP-update gedaan naar toestel 10, 12- 14. Je zou dan verwachten dat er een pakketje van 4 x 5 kb = 20 kb verstuurd wordt.

Dit is echter niet het geval. In de SIP-update wordt van elk toestel waar een BLF van is de update gedaan. Ook als daar niets in wijzigt.

In dit geval wordt er dus een pakket verstuurd van 5 x (4 x 5kb = 20 kb) = 100 kb. Je hebt immers 5 toestellen die elk 4 BLF toetsen heeft van de overige toestellen.

Dit heeft nu al een behoorlijke impact op de bandbreedte.

Als je dit wegzet tegen de bandbreedte van de verbinding gaat zo’n update ten koste van de bandbreedte van 1 gesprek.

Stel nu dat de bandbreedte 352 kb is. Hierover kun je 3 gesprekken voeren zonder problemen. Echter wordt er hier gebruik gemaakt van BLF zoals in situatie 2 dan wordt er door een status update van de BLF 100 kb extra data gebruikt. Dit is weliswaar maar heel even maar op het moment van de update hebben alle gesprekken even een dip in het gesprek.

Terug naar overzicht

Deel dit artikel via: