Interview met Daniël Prins van SecureMe2

De afgelopen periode zijn wie een enorme toename in het aantal cyberaanvallen. De schade die cyberaanvallen veroorzaken, is enorm. Medewerkers kunnen niet werken, websites liggen eruit en de organisatie is telefonisch niet bereikbaar. Kortom het gehele bedrijf ligt plat.

Genoeg redenen om met Daniël Prins, Account Director en Adviseur Informatiebeveiliging bij SecureMe2 in gesprek te gaan. Daniël is een expert op het gebied van cybersecurity en SecureMe2 is een partner van VTM voor de NIDS.

We zien in de markt dat de gevallen van cyberaanvallen toenemen. Zou jij kunnen uitleggen hoe dat komt?
"Er zijn twee grote factoren van toepassing hiervoor. Ten eerste de digitalisering van onze wereld, waardoor steeds meer apparaten met elkaar verbonden zijn. Criminelen kunnen telefoons, laptops, smartwatches, koelkasten etc. infecteren. 

Ten tweede zien wij sinds de pandemie een toename. Iedereen werkt thuis en een groter deel van je leven speelt zich nu digitaal af. Mensen zitten veel meer achter een beeldscherm, waardoor de kans dat zij bijvoorbeeld in een phishingmail trappen groter wordt."

Mede door de toename cybercriminaliteit krijgen wij veel vragen over de NIDS. Maar kan jij kort uitleggen wat het is?
"Bij mijn vorige werkgever waren wij op zoek naar een tool dat mij kon vertellen wat er op mijn netwerk gebeurde. Wat is dan je netwerk? Dat zijn alle apparaten in jouw organisatie die zijn aangesloten op het internet. De tool, de NIDS, de Network Intrusion Detection System, monitort al het verkeer op jouw netwerk. Als ergens in jouw netwerk een afwijkende waarde wordt geconstateerd, wordt er een melding verstuurd. En als je die melding niet kunt verklaren, dan moet je er iets mee en dat is maatregelen nemen."

Dus als je een vergelijking kan maken met een beveiligingssysteem wat veel mensen kennen als een alarminstallatie of een rookmelder. Waar zou je de NIDS dan mee kunnen vergelijken?
"Dan zou ik persoonlijk eerder voor een thermometer gaan. Het is eigenlijk een slimme thermometer die constant de temperatuur controleert. Mocht de temperatuur afwijken, wordt er binnen één seconde een alarmering afgegeven. Op die manier kan jij gelijk gepaste maatregelen nemen."

Voor wat voor soort organisatie is het interessant? 
"In principe voor alle bedrijven die een netwerk hebben. Wat veel mensen denken 'Ik ben maar een klein bedrijf met twee werknemers, dus ik ben niet interessant voor hackers.' Dat is echt een misvatting. Een hacker scant gewoon de hele wereld en die maakt, in eerste instantie, geen onderscheid tussen een bedrijf met 50 man personeel of een slager op de hoek. Een slager op de hoek heeft ook data wat interessant kan zijn, denk bijvoorbeeld aan pingegevens of BSN-nummers. Je ziet op grote schaal misbruik van dat soort netwerken.

Voor grote bedrijven is de schade natuurlijk een stuk groter dan bij kleine bedrijven. Je hele bedrijfsvoering ligt plat, wat een enorme kostenpost is. Tevens ligt jouw gehele imago aan diggelen. De kleine bedrijven komen niet in het nieuws, maar de grote bedrijven wel. Het duurt jaren om weer een positief imago op te bouwen. "

Waarom dienen organisaties gebruik te maken van de NIDS?
"Kijk, het is een aanvulling op je huidige cybersecurity-diensten. Je hebt al een firewall, dat is je eerste verdediging tegen cyberaanvallen. Onze tool zit daar gelijk achter en monitort alles wat er na jouw firewall binnenkomt op jouw netwerk. Zo zorg je ervoor dat je beter beschermt bent tegen cyberaanvallen, want je kan gelijk handelen als er wat op je netwerk zit."

Contact

De NIDS is een goede tool ter verbetering van jouw cybersecurity. Wil jij meer weten over de NIDS? Neem dan contact met ons. Wij helpen je graag verder.

Terug naar overzicht

Hacker Alert NIDS

Deel dit artikel via:

Whitepaper - Cybersecurity

Hoe zorg je ervoor dat jouw IT-omgeving veilig is?

Download whitepaper

Volgende

Erwin den Braber Waar bestaat de moderne werkplek uit
Waaruit bestaat de VTM moderne werkplek?