Glasvezel Netwerk Infrastructuur

Een glasvezel verbinding wordt op klantlocatie geleverd via een aantal componenten. Er komt een fiber (glasvezel) kabel binnen bij de klant. Deze fiber word afgemonteerd in een FTU. De FTU is de verbinding tussen het glasvezelnetwerk en de Network Termination Unit (NTU), het apparaat dat toegang verschaft tot het lokale netwerk van de eindgebruiker.

Op de FTU is een NTU aan te sluiten. NTU's zijn beschikbaar als routers, bijvoorbeeld Draytek, Mikrotik en Cisco. Ook zijn er transparante NTU's beschikbaar; deze kunnen gebruik worden als bridge. Achter deze NTU moet een router of firewall geplaatst worden welke de PPPoE verbinding opbouwt. Glasvezel worden geleverd via een fiberkabel, waardoor het niet mogelijk is traditionele telefonie via linesharing aan te vragen. Wel is het mogelijk om via VoIP producten te telefoneren via glasvezel (IP) verbindingen.

Let op!
Wanneer er geen NTU aanwezig is zal deze aangeschaft moeten worden.

EoF en GoF

Glasvezel is beschikbaar op basis van twee technologieën: EoF en GoF. Nieuw zijn de gebieden op basis van GoF-technologie. KPN zet op steeds meer locaties deze vorm van Glasvezel in.

EoF (Ethernet over Fiber)

Aansluitingen met een bandbreedte van maximaal 100Mb.

GoF (Gigabit over Fiber)

Aansluitingen met een bandbreedte van (momenteel) maximaal 500Mb. Houdt ook rekening met de apparatuur die u inzet op GoF-locaties. Deze dienen snelheden tot 1.000Mb te ondersteunen.

Eindgebruiker koppelvlak

Glasvezel wordt geleverd op de aanwezige FTU bij de eindgebruiker. Een FTU is een montageplaat voor een NTU. De FTU zit vaak in een meterkast of technische ruimte. In de regel dient u zelf een NTU te plaatsen op deze FTU. Let op! een FTU is meestal niet de router of firewall. Er zijn meerdere NTU's beschikbaar, zoals:

1. Genexis MC-901 (tot 1000Mbit/s), geschikt voor zowel EoF als GoF locaties.

2. Genexis OCG 111 (tot 100Mbit/s), (geschikt voor de FTU_GN01/02) deze transparante NTU werkt als bridge. Na deNTU zal een router of firewall geplaatst moeten worden om de PPPoE verbinding per vLAN op te bouwen.

Draytek, deze NTU kan alleen geplaatst worden op de FTU_TY01. Deze slimme NTU werkt als router en kan zelfstandig de PPPoE verbinding per vlan opbouwen. Om deze NTU in te stellen kan gebruik gemaakt worden van de webinterface, maar ook van partners.

De NTU (van elk merk) moet voldoen aan de volgende specificaties:

• IEEE 802.3 (1000Base-BX-10-U/100Base-BX10-U) (bidirectional Full duplex transmission)
  • Type of connector SC/PC
  • TX 1310 nm / RX 1550 nm
  • 14 km range
  • >15 dB power budget
  • Class 1 laser product
  • Transmit power -3 ... -9 dBm

Maximaal aantal EVC's op een Glasvezel verbinding?

Op een Glasvezel verbinding kunnen meerdere EVC verbindingen tot stand komen. Het maximaal aantal EVC verbindingen is twee. Dit zijn:

1. De primaire EVC. Deze EVC heeft altijd een Best Effort Class of Service.

2. De secundaire EVC. Deze EVC heeft altijd een Premium Class of Service en is erg geschikt voor bijvoorbeeld HIP diensten.

CoS & Overboeking

Doordat Glasvezel gebruik maakt van het nieuwe WBA ethernet netwerk kan men niet meer spreken van een overboeking van de glasvezel verbinding. Binnen het g;asvezel productportfolio gebruikt men nu Class of Service. Hiermee wordt de voorrang bepaald van het dataverkeer ten opzichte van ander dataverkeer. De Glasvezel producten worden geleverd met een Best Effort Class of Service op de eerste EVC.

Een tweede EVC wordt geleverd met de Premium Class of Service dienst waarbij de up- en downsnelheid wordt gegarandeerd.

Verhuizen van een Glasvezel verbinding

Momenteel is verhuizen van een FttH verbinding niet mogelijk. Mocht men verhuizen binnen de minimale looptijd, dan moeten de resterende maanden looptijd tot einde contract worden voldaan.