Faciliteer een lerende organisatie

De wereld waarin wij ons als individuen en organisaties bevinden, verandert continu en is onzeker en complex. Daardoor wordt het steeds moeilijker om plannen te maken voor de (langere) termijn en om die uit te werken. De digitale transformatie gecombineerd met technologische ontwikkelingen welke elkaar in rap tempo opvolgen versterkt dit.
 
Organisaties die zich aan kunnen passen aan veranderende omstandigheden, weten te overleven. Dit worden ook wel lerende organisaties genoemd. 
 
De gemene deler van lerende organisaties is dat zij doorlopend investeren in het ontwikkelen en up-to-date houden van de kennis en vaardigheden van haar medewerkers. Veel organisaties vinden het moeilijk om een lerende organisatie te worden. Zo is leren geen onderdeel van de organisatiecultuur, het leeraanbod is niet relevant genoeg voor medewerkers en wordt er onvoldoende intern kennis uitgewisseld. 
 
Meer dan de helft van de top 500 bedrijven gaat in de komende 10 jaar ten onder door het onvermogen zich aan te passen aan omstandigheden. 
Pierre Nanterme, CEO, Accenture

Terug naar overzicht

Deel dit artikel via: