Circuit Switched Data (CSD) stopt

Op 31 januari 2021 stopt de dienst Circuit Switched Data (CSD) definitief. Stap op tijd over naar een digitale oplossing.

Met de komst en mogelijkheden van nieuwe technologieën komt ook de tijd om afscheid te nemen van oude technologieën. Per 31 januari 2021 neemt KPN daarom definitief afscheid van de dienst CSD.


Circuit Switched Data (CSD)

Circuit Switched Data is gebaseerd op analoge technologie voor data-overdracht tussen mobiele en vaste netwerken. De dienst Circuit Switched Data (CSD) is de afgelopen jaren veel gebruikt voor M2M oplossingen, voor meet- en regeltechniek voor bijvoorbeeld pompen/gemalen, alarmlijnen, liftlijnen, pollers, slagbomen, ondergrondse containers et cetera.


Volledig ontmanteld

Echter inmiddels is deze analoge technologie verouderd. Toekomstbestendige technologieën bieden veel meer mogelijkheden. Op dit moment levert KPN IoT de CSD techniek ook alleen nog maar in Nederland. Buiten Nederland wordt deze techniek al niet meer ondersteund. In 2021 wordt de CSD technologie volledig ontmanteld.

Indien u CSD gebruikt dan is uw apparatuur na 31 januari 2021 niet meer verbonden met het netwerk. Daarom is het belangrijk om op tijd over te stappen naar een digitale en toekomstbestendige oplossing. Doet u dat niet, dan is uw apparatuur straks niet meer verbonden met het netwerk.


Stap op tijd over

Wij helpen u graag! Verouderde techniek maakt plaats voor nieuwe mogelijkheden. Gebruikt u nog CSD, neem contact met ons op om een migratieplan te bespreken. Ook voor alternatieven voor CSD kunt u contact met ons opnemen.

 


Veelgestelde vragen


Wat is Circuit Switched Data (CSD)?
Circuit Switched Data (CSD) is een techniek uit de jaren 90 waarmee het mogelijk is om via het mobiele netwerk datapakketjes te versturen. CSD is gebaseerd op verouderde, analoge technologie. Toekomstbestendige technologie zoals bijvoorbeeld LTE-M of Machine To Machine bieden u dezelfde mogelijkheden, gebaseerd op IP.

Waar wordt CSD voor gebruikt?
Waar u CSD voor gebruikt kunnen wij niet zien. Bekende toepassingen zijn bijvoorbeeld alarmsystemen, de aansturing van slagbomen in parkeergarages, of van een Gebouw Beheer Systeem.

Waarom stopt CSD?
CSD maakt gebruik van een traditioneel, analoog platform. Dit platform bereikt het einde van zijn levensduur en wordt daarom uitgefaseerd.

Tot wanneer kan ik CSD blijven gebruiken?
CSD wordt ondersteund tot 31 januari 2021. Daarna kan er geen gebruik meer worden gemaakt van deze dienst.

Wat kan ik als alternatief voor CSD gebruiken?
Naast M2M en LTE-M (4G) zijn er ook andere op 4G gebaseerde alternatieven. Mocht 4G nog geen optie zijn voor de apparatuur waar u nu CSD voor gebruikt, dan is het nog wel mogelijk om voor data GPRS te gebruiken mits uw apparatuur hiervoor geschikt is. GPRS is onderdeel van het 2G-netwerk dat vooralsnog tot 2025 actief blijft.

 

Terug naar overzicht

Volgende

Template aankondiging implementatie multi factor authentication