Wat is stalkerware en hoe kunnen jouw medewerkers zich hiertegen beschermen?

Jarenlang waarschuwen antivirusbedrijven voor de opkomst van 'stalkerware’, dat stiekem op iemands telefoon geïnstalleerd wordt. Maar wat moet je weten over deze spionagesoftware? en misschien nog belangrijker; wat moet je doen om jezelf ertegen te beschermen?

Stalkerware

Stalkerware is een vorm van malware, waarmee kwaadwillende een smartphone (of computer of tablet) in de gaten kunnen houden, zonder medeweten van het slachtoffer. Stalkerware kan op twee manieren geactiveerd worden. De eerste manier is door de spionagesoftware handmatig te plaatsen op de telefoon van het slachtoffer. Dit kan betekenen dat de dader een familielid, vriend of collega is. De tweede manier is door stalkerware op afstand te installeren. In dit geval krijgt het slachtoffer een sms met daarin de vraag of hij/zij een app wil installeren. Deze app zet vervolgens de deur op een kier, zodat de persoon achter de stalkerware-app kan meekijken.

Uit een in 2020 plaatsgevonden onderzoek van RTL Nieuws bleek dat duizenden Nederlanders (zonder medeweten) in de gaten gehouden werden. Bekend is gemaakt dat Android-gebruikers meer risico lopen op stalkerware. iPhones zijn beter beveiligd, maar ook Apple-gebruikers zijn niet volledig veilig. Toegang tot het iCloud-account blijft een groot risico.

Tips om stalkerware op te sporen en te verwijderen

  • Download apps alleen via officiële bronnen: Google Play Store op Android-telefoons, de Galaxy Store op Android-smartphones van Samsung of de App Store voor iPhones.
  • Om stalkerware te installeren, heeft iemand toegang nodig tot je telefoon. Stel om deze reden een wachtwoord of pincode in en deel deze met niemand. In het beste geval maak je hier gebruik van MFA.
  • Download apps alleen via officiële bronnen: Google Play Store op Android-telefoons, de Galaxy Store op Android-smartphones van Samsung of de App Store voor iPhones.
  • Loopt je telefoon plots leeg of wordt er wel heel veel wifi of mobiel internet gebruikt? Stalkerware verbruikt erg veel stroom en data. Controleer daarom ‘dataverbruik’ en/of ‘batterij’ via de instellingen van je smartphone. Als daar een app staat die je niet kent of geïnstalleerd hebt, zou het wel eens stalkerware kunnen zijn.
  • Stalkerware-apps hebben toegang nodig tot extra instellingen. Via de instellingen op je smartphone kun je de ‘toegankelijkheid’ controleren. Staan er apps tussen die je nooit toestemming hebt gegeven om specifiek acties te ondernemen, wees dan extra op je hoede.
  • Kom je een app tegen op je smartphone wat wel eens stalkerware kan zijn? Verwijder in dit geval de app. Wil je er helemaal zeker van zijn dat je telefoon vrij is van stalkerware? Zet je toestel in dit geval terug naar de fabrieksinstellingen. Hierbij raak je natuurlijk al je gegevens kwijt, dus let erop dat je belangrijke data (zoals foto’s) bewaard.
  • Als je een klacht wil indienen of aangifte wil doen, dan kun je beter even wachten met het verwijderen van de stalkerware. Dat is namelijk bewijsmateriaal.
 
Deel dit artikel via:
 

Whitepaper - Cybersecurity

Hoe zorg je ervoor dat jouw IT-omgeving veilig is?

Download whitepaper

Benieuwd naar de cybersecurity mogelijkheden voor jouw organisatie?

Vul onderstaande contactformulier in en onze specialisten nemen vrijblijvend contact met je op. 

* verplichte velden