Nieuwe WiFi-beveiliging moet openbare netwerken veiliger maken

Begin deze week is door Wi-Fi Alliance het WPA3 beveiligingsprotocol gepresenteerd als nieuwe wereldwijde WiFi beveiligingsstandaard. WPA3 moet openbare WiFi-netwerken veiliger maken in gebruik. De techniek verschijnt later dit jaar.

Het WPA3 protocol lost diverse tekortkomingen van het huidige WPA2 beveiligingsprotocol op. WPA2 bestaat al bijna twintig jaar en is ingebouwd in zo’n beetje alle draadloze apparaten, waaronder routers, tablets, telefoons en laptops. De nieuwe WPA3-standaard voorziet draadloze netwerken van een broodnodige update van beveiligingsmaatregelen en maakt WiFi wereldwijd veiliger.

KRACK

Sinds oktober vorig jaar is een nieuw beveiligingsprotocol extra urgent geworden. Beveiligingsonderzoekers ontdekten toen een lek in het huidige WPA2 protocol. Door dat lek, KRACK genaamd, was bescherming van onze wifi-netwerken, in theorie, niet langer gegarandeerd. De zogeheten ‘handshake methode’ kon worden gemanipuleerd waardoor toegang verkregen kon worden tot het WiFi-netwerk en de gegevensstroom onderschept en afgeluisterd kon worden.

Encryptie open WiFi-netwerken

Het nieuwe WPA3 beveiligingsprotocol belooft betere beveiliging van open wifi-netwerken. De handshake methode, waarbij het WiFi-netwerk apparaten coderingen doorgeeft om WiFi-verkeer te versleutelen, is aangepast. Het nieuwe WPA3 protocol zorgt voor encryptie op openbare WiFi-netwerken, zodat ook verkeer op openbare netwerken wordt versleuteld en niet inzichtelijk is.

Brute force attacks

Ook is WPA3 niet langer kwetsbaar voor aanvallen waarbij een apparaat willekeurig wachtwoorden genereert om zo het wachtwoord van het WiFi-netwerk te kraken. Zogeheten brute force attacks. WPA3 staat slechts een aantal pogingen toe om een juist wachtwoord door te geven en blokkeert daarna het apparaat voor verdere toegang.

Wi-Fi Alliance

De Wi-Fi Alliance is de stichting die de ontwikkeling van de wifi-standaard overziet. De Wi-Fi Alliance verwacht dat de eerste apparaten met WPA3 ondersteuning in de loop van dit jaar op de markt verschijnen. Ondertussen blijft gewerkt worden aan het verbeteren van WPA2 om die standaard zo veilig mogelijk te houden. Maar nieuw beveiligingsprotocol of niet, blijf altijd alert op de risico’s van inloggen op een openbaar WiFi-netwerk.

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook:

»» WPA2 patch updates met VTM Grip
»» Proactief beheer van uw ICT