NCSC meldt hack van Microsoft Exchange

Dinsdag 2 maart jl. hebben zowel het Nationaal Cybersecurity Center (NCSC) als Microsoft zelf gewaarschuwd voor kwetsbaarheden in on-premises installaties van Microsoft Exchange Server, de veelgebruikte mailsoftware van Microsoft. Het lek zorgt wereldwijd voor problemen. Ook binnen Nederland wordt actief misbruik gemaakt van deze kwetsbaarheden.

Het lek geeft hackers volledige toegang tot en controle over alle mail en gebruikersdata op de server. Het NCSC waarschuwde dat 40 procent van de Exchange-servers in Nederland kwetsbaar is. De kwetsbaarheid geldt niet voor de clouddiensten.


Controleer uw Exchange omgeving!

Naast het dringend advies om de door Microsoft uitgebrachte patches te installeren is het zeer belangrijk om uw Exchange-omgeving te controleren om uit te sluiten dat misbruik eventueel al heeft plaatsgevonden. Indicators of Compromise (IoC's) zijn te vinden in de advisory van Microsoft en in de blogpost van Volexity.

Microsoft heeft in zijn advisory PowerShell-scripts beschikbaar gesteld waarmee logbestanden automatisch kunnen worden gecontroleerd. Houd er rekening mee dat aanwezigheid van deze IoC's niet per se betekent dat uw Exchange-omgeving is gecompromitteerd.

Indien u hier zelf geen invulling aan kunt geven dan kunt u het VTM-CSIRT inschakelen om u hierbij te assisteren.

 

Volgende

IT uitdagingen voor organisaties
Vijf IT uitdagingen voor organisaties