Kat en muis

Hans Olsthoorn, directeur VTM

Cybercrime is een kat-en-muis spel. Terwijl cybercriminelen steeds nieuwe invalshoeken bedenken, lopen beveiligingsmaatregelen achter de feiten aan. 100% veilig kan helaas niet. Toch is het belangrijk dat u werk maakt van uw online veiligheid. Hoe zorgt u dat dit doorlopend op orde is?

Breng de basisveiligheid op orde

Cybercrime is een groeiend probleem. En lang niet iedereen neemt de juiste voorzorgsmaatregelen. Uit onwetendheid, of puur uit gemakzucht. Terwijl organisaties juist al veel zelf kunnen doen om cybercriminelen minder kans te geven.

  1.  Voer updates altijd direct uit
    Updates bevatten vaak actuele beveiligingsupdates. Voer daarom altijd direct software- en app-updates uit op computer, tablet en mobiele telefoon. Dat geldt ook voor privé apparaten die zakelijk gebruikt worden.

  2.  Leer foute links herkennen
    Nepmails met een foute link of bijlage zijn een veelgebruikte manier om gegevens te ontfutselen. Wanneer medewerkers nepmails herkennen en niet op linkjes en bijlagen klikken, hebben internetcriminelen minder kans.
    Door de optie ‘extensies voor bekende bestandtypen verbergen’ uit te zetten in Windows Verkenner, kunnen kwaadaardige bestanden makkelijker herkend worden. Klik niet op bestanden met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ en ‘.scr’.

  3.  Zorg voor back-ups
    Voorkom dat bestanden en gegevens voorgoed kwijt zijn als gevolg van bijvoorbeeld een virus, zoals ransomware. Een goede back-up zorgt dat de schade enigszins beperkt blijft en dat jouw organisatie snel weer back in business is.

  4.  Gebruik sterke wachtwoorden
    Gebruik verschillende, sterke wachtwoorden voor verschillende accounts. Niet alleen voor accounts, maar ook voor apparaten. Routers hebben bijvoorbeeld standaard wachtwoorden ('admin' en 'welkom01'). Ook bij routers moet u dus een sterk wachtwoord instellen.

Maak afspraken

Maar liefst 27 procent van de organisaties heeft geen maatregelen getroffen om werknemers bewust te maken van cybercrime. Met alle risico’s van dien. Zo klikt 14 procent van de werknemers wel eens op een link in e-mails van onbekende afzenders of opent bestanden uit mails van onbekende afzenders.

Bij slechts 34 procent van de organisaties worden veiligheidsrisico’s aan medewerkers uitgelegd. Een bijzonder laag percentage, aangezien security awareness een groot deel van de risico’s beperkt. Maak afspraken! Bijvoorbeeld over niet inloggen op openbare WiFi-netwerken, geen bedrijfsdocumenten opslaan in de publieke cloud, altijd vergrendelen van het scherm en updates altijd direct uitvoeren. Neem medewerkers mee in het belang van goede digitale veiligheid voor de organisatie.

Tref maatregelen!

Awareness binnen de organisatie is een zaak voor de organisatie zelf. Voor technische maatregelen kan een extern expert uitkomst bieden. Zo werkt VTM non-stop aan de online veiligheid van onze klanten. Vanuit ons Netwerk Operations Center (NOC) monitoren en bewaken we 24/7 alle datastromen, computersystemen en netwerken.

Cybercriminelen hebben het MKB in het vizier. Al is het maar omdat bij veel organisaties de cyberbeveiliging nog vaak ondermaats is. Maak daarom werk van uw online veiligheid!

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook: