IoT-update: Gewijzigde voorwaarden data-roaming Turkije

Recent is in Turkije een nieuwe wet actief geworden, die lokale providers (MNOs) in Turkije verplicht om hardware met SIM-kaarten die permanent data-roamen van het netwerk te weren. SIM-kaarten en hardware kunnen geblokkeerd of op een zwarte lijst geplaatst worden.

Met een Nederlandse KPN SIM-kaart is het mogelijk om buiten Nederland connectiviteit te hebben. Dit heet roaming. KPN en VTM geloven in de mogelijkheden en de kracht van IoT en zeker als dit wereldwijd ingezet kan worden. Hiervoor zijn met vele providers over de gehele wereld afspraken gemaakt. Helaas heeft niet iedere provider dezelfde visie heeft op IoT.

Remote SIM Provisioning (RSP)

KPN maakt speciale afspraken met providers en ontwikkelt samen met andere leden van de IoT World Alliance actief aan het Remote SIM Provisioning (RSP) concept. Helaas is er echter niet altijd een pasklaar antwoord.

Data-roaming Turkije: Law 7186 & 23

Recent is er in Turkije een nieuwe wet (Law 7186 & 23) actief geworden, Deze wet verplicht lokale providers (MNOs) in Turkije om hardware met SIM-kaarten die permanent data-roamen van het netwerk te weren. Hierbij wordt de volgende maatstaaf gehanteerd: gebruik van mobiel data met hetzelfde IMEI (uniek nummer van de hardware) voor 91 dagen of meer gemeten in een periode van 120 dagen. Dit is enkel gericht op data-gebruik en niet op spraak-gebruik.

Hierbij wordt niet alleen het gebruik van de SIM-kaart met het mobiele nummer geblokkeerd, ook de hardware met het specifieke IMEI-nummer wordt op een zwarte lijst geplaatst en zal niet meer inzetbaar zijn bij alle providers in Turkije.

Er wordt aangegeven dat alle mobiele hardware producten bij de Turkse douane aangegeven moeten worden inclusief het IMEI nummer. Voor degene die dat de afgelopen periode niet gedaan hebben, en daarmee volgens de Turkse wetgeving in overtreding zijn, geldt er tot 19 juni 2020 een mogelijkheid om de hardware van de zwarte lijst te halen (Law 7186 & 24). Ga hiervoor naar https://www.turkiye.gov.tr/btk-uluslararasi-daimi-veri-dolasimi.

Hiervoor zal 250₺ betaald moeten worden. Devices die op de zwarte lijst bij de Turkse CEIR staan kunnen zich niet meer aanmelden op de Turkse Mobiele Netwerken, zelfs niet met een Turkse SIM-kaart. Deze regeling is enkel voor bestaande devices die op dit moment op de zwarte lijst staan. Voor nieuwe devices (of devices die na nu op de Turkse netwerken komen) geldt dat ze direct aangemeld dienen te worden. Tevens zal er een SIM-kaart in het device geplaatst moeten worden met een Turks Mobiel abonnement.

KPN en VTM zullen klanten waarvan er op dit moment MSISDNs en IMEI-nummers op de zwarte lijst staan persoonlijk informeren. Zij zullen ervaren dat deze devices op dit moment geen toegang meer hebben en kunnen dan zelf de mogelijke vervolgstappen ondernemen.

Heeft u vragen over onze Internet of Things dienstverlening, dan kunt u natuurlijk contact opnemen. Wij helpen u graag. Dat kan via 0174 226 692 of info@vtmgroep.nl

 

Volgende

Joeri Schnetz over M2M wordt VTM IoT thumb
M2M Services wordt VTM IoT