IoT grote meerwaarde voor de transportsector

Internet of Things biedt de transportsector enorme kansen om het logistieke proces te verbeteren en te versnellen. Steeds meer producten worden online besteld, steeds meer bedrijven werken met een snelle levertijd als USP. Zelfs vandaag online besteld, vandaag nog geleverd is al mogelijk.


Waardevolle informatie

Digitalisering brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor distributiecentra en transportbedrijven. Niet alleen het versnellen en efficiënter inrichten van het logistieke proces is mogelijk, maar ook ligt veel waardevolle informatie voor het oprapen. Data over laden, lossen, de locatie van goederen, oponthoud, voorraden, levertijden, status van voertuigen of de beveiliging van transport.

Om deze informatie te verzamelen en te verwerken, worden desbetreffende voertuigen en objecten uitgerust met IoT-sensoren. Door ze vervolgens aan de cloud te koppelen, kunnen de sensoren informatie uitwisselen, waarmee bedrijven de kosten verlagen, producten beter beschermen en het logistieke proces optimaliseren.


Internet of Things verovert de logistiek

Interactie tussen systemen is absoluut geen nieuw gegeven in de logistiek. Rollerbanen, magazijnkranen, sorteersystemen en automatisch geleide voertuigen wisselen altijd al gegevens uit, zodat elk component op het juiste moment de juiste handeling kan uitvoeren. Toch gaat het Internet of Things nog een stapje verder. Er is namelijk een ontwikkeling gaande richting een decentrale aansturing. Door meer intelligentie in de componenten kunnen deze sneller en beter beslissingen nemen over bijvoorbeeld de beste route die een doos over een stelsel van rollerbanen kan afleggen.

Door middel van de track & trace is het mogelijk om vrachten te monitoren en te controleren. Door realtime informatie over laden en lossen, kan er optimaal worden gereageerd op vertragingen of oponthoud. Hierdoor kunnen routes optimaal worden aangepast waardoor de levertijd korter is en bijvoorbeeld minder brandstof wordt verbruikt.

Ook kan realtime informatie worden gebruikt om het online bestelproces te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan voorraadinformatie die altijd up-to-date is. Kortom, het kan de logistieke informatiestroom en workflow sterk verbeteren en daarmee kosten besparen.


Beschermen van goederen

Bij het vervoeren en bewaren van bijvoorbeeld medicijnen (in deze tijd van pandemie veel voorkomend) en etenswaren moeten de optimale temperatuur- en vochtigheidsniveaus worden bereikt. Sensoren kunnen de atmosfeer meten en optimale omstandigheden creëren. Bovendien kunnen sensoren met behulp van slimme technologie goederen beter beschermen tegen diefstal.


Systemen voeden zichzelf op

‘Slimme’ systemen voeden zichzelf op. Ze monitoren zichzelf, analyseren hoe één en ander efficiënter kan en zijn daardoor continu bezig zichzelf te optimaliseren. Een bekend voorbeeld daarvan zijn navigatiesystemen welke op basis van de verkeersdrukte de route bijstellen naar de meest optimale route.

Maar denk ook aan het verbinden van interne en externe logistiek. Rekening houdende met files kan een betrouwbare inschatting gemaakt worden van de aankomsttijd van vrachtauto's. Als de vrachtauto verbonden is aan het warehouse management systeem, kan dit systeem automatisch de planning aanpassen, zodat de goederen op het juiste moment op de expeditievloer klaar staan.


Uitdagingen

Veel van deze ontwikkelingen vinden al plaats. IoT ontwikkelt zich in razend tempo tot een volwassen technologie. Uitdagingen zijn er echter ook nog legio. Bijvoorbeeld op het gebied van standaardisatie. Slimme machines en apparaten zullen nog sneller en eenvoudiger aan elkaar gekoppeld moeten worden om sneller en eenvoudiger gegevens uit te kunnen wisselen. We gaan naar een toekomst waarin mensen en machines nauw met elkaar zullen samenwerken.


IoT event: van Sensor tot Dashboard

Een deel van die toekomst begint op 8 april. Tijdens ons IoT event van Sensor tot Dashboard nemen verschillende experts jou mee in de wereld van IoT. Ben jij nieuwsgierig geworden welke rol IoT kan spelen binnen jouw organisatie of branche? Meld je dan aan voor ons event.


IoT event - van Sensor tot Dashboard

 

Volgende

Microsoft Gold Partner
VTM Groep gold partner van Microsoft