Industry 4.0; alles verbonden via het Internet of Things

De mogelijkheden zijn eindeloos. Veel apparaten die we soms zelfs dagelijks gebruiken kunnen verbonden worden met het internet. Enorme stromen data komen op gang die onze manier van leven en werken voorgoed zullen veranderen.

IoT domotica

In uw huis bevinden zich mogelijk al meerdere IoT-apparaten. Uw thermostaat die verbonden is met internet en die u kunt bedienen met een app op uw smartphone. Deze thermostaat kan ook in verbinding staan met een sensor op uw raam. Wanneer het raam open staat blijft de verwarming uit. Of uw alarmsysteem in huis of op kantoor. Verschillende bewegingssensoren die met elkaar in verbinding staan én met een externe beveiligingsdienst die op afstand ingeseind wordt in geval van misstanden in uw huis of bedrijfspand. Uw auto en garagedeur die met elkaar in verbinding staan. Zodra u aan komt rijden gaat de garagedeur open.

Dit soort voorbeelden worden steeds gewoner in ons dagelijks leven. Het maakt veel dingen makkelijker, maar is ook goed voor de portemonnee. Denk aan de verwarming die niet onnodig aan gaat.

Ook bedrijfstechnisch is veel te winnen. Een wasmachine die in verbinding staat met internet kan bij een defect op afstand uitgelezen worden. De monteur die langs komt heeft direct het juiste onderdeel bij zich. Niet meer wachten op een onderdeel dat nog besteld moet worden, maar direct resultaat en kostenefficiënt.

Industry 4.0

Voor bedrijven zijn de mogelijkheden enorm. Bedrijfsprocessen kunnen online real-time gemonitord worden. Met alle data die een ondernemer verzameld kan elk bedrijfsproces nauwkeurig in beeld gebracht worden. Met uiteindelijk als doel het proces zo efficiënt mogelijk in te richten.

Bijvoorbeeld in de glastuinbouw, waar het klimaat in de kas volledig in beeld gebracht kan worden. Maar vervolgens ook perfect gereguleerd kan worden tot de meest optimale omstandigheden voor het groeien van de gewassen. Of afvalcontainers die zelf aangeven of ze geleegd moeten worden. De chauffeur kan via een app zien welke containers vol zijn en welke nog niet. Zo hoeft een ondergrondse container niet opgehesen en geleegd te worden als dat niet nodig is. De ophaalronde kan daardoor sneller worden afgereden. Tijd-, en dus kostenbesparend.

Wat te denken van producten/diensten met een onderhoudscontract. Bijvoorbeeld airco systemen die periodiek gecontroleerd moeten worden door een monteur op locatie. Verbonden met internet kunnen deze systemen op afstand uitgelezen worden. De monteur hoeft alleen nog maar op pad als een apparaat daadwerkelijk in storing staat. De klant kan direct geholpen worden omdat het probleem al bekend is in de centrale. De monteur staat zelfs al voor de deur als de klant nog moet bellen om de storing te melden. Klant blij, leverancier blij en geen kostbare periodieke controlerondes meer.

We zitten nog maar aan het begin van de mogelijkheden van het Internet of Things. Steeds meer pilotcases beginnen concreter inzicht te geven in de toepassingen. En in de resultaten die IoT-investeringen opleveren. Voor elk denkbaar bedrijfsproces. 

Over M2M Services

M2M Services is partner en adviseur voor implementatie van M2M en Internet of Things toepassingen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Graag denken wij met u mee over wat het voor uw organisatie kan betekenen en vooral wat het voor u kan opleveren. Wacht niet langer met het omarmen van IoT binnen uw organisatie en neem vandaag nog contact met ons op.

Chris Bosse     René Broxterman
Chris Bosse
+316 129 776 95
chris.bosse@m2mservices.nl
    René Broxterman
+316 303 066 60
rene.broxterman@m2mservices.nl

Volgende

Dekking LoRa Westland
Van teeltmaximalisatie tot een volle prullenbak