Digitale transitie in stroomversnelling

Hans Olsthoorn, directeur VTM Groep

Kan iemand nog om de digitale transformatie heen? Op steeds meer vlakken, binnen steeds meer sectoren en organisaties zien we de invloed van digitalisering terug. Ontwikkelingen met allemaal ICT als drijvende kracht. En er staan ons enerverende tijden te wachten.

2017

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om heel kort terug te blikken op VTM in 2017. Ook voor VTM was afgelopen jaar namelijk een jaar dat de digitale transitie in stroomversnelling is geraakt. Op diverse ICT thema’s en projecten hebben we onze rol gepakt en de eerste ICT trajecten bij klanten zijn in 2017 succesvol gerealiseerd en opgeleverd.

Al langer geleden heeft VTM de transitie ingezet van telecom leverancier naar ook volwaardig partner op het gebied van ICT dienstverlening. Afgelopen jaar is hiervoor een belangrijk jaar geweest, met als flitsende start de opening van ons eigen full service Network Operations Center. Vanuit het NOC monitort en bewaakt VTM de beschikbaarheid en prestaties van datalijnen, servers, werkstations en netwerk apparatuur. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.

Digitale Veiligheid

Alweer bijna een jaar geleden, op 14 maart 2017, stond ons prachtige event Digitale Veiligheid 3.0 centraal. In een volgepakt theater De Naald in Naaldwijk hebben wij samen met KPN ruim 200 MKB ondernemers uit de regio geïnformeerd over veilig digitaal werken.

Door digitalisering van de economie, neemt het belang van veilig digitaal werken toe. Goede cybersecurity is onlosmakelijk verbonden met uw dagelijkse bedrijfsvoering. Van bewustwording op de werkvloer tot beveiliging van infrastructuur en producten met een digitale component. VTM is specialist in het versterken van de weerbaarheid van onze klanten tegen steeds toenemende cyberdreigingen.

Goed voorbereid op de AVG

De digitalisering van de economie heeft ook invloed op onze privacy. Per 25 mei 2018 is in Europa de GDPR van kracht, in Nederland de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Dit betreft nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Alle organisaties binnen de EU moeten per die datum voldoen aan deze nieuwe Europese privacyregels.

Waar in het begin veel organisaties nog een afwachtende houding hadden, groeit inmiddels de urgentie om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. Begin 2017 zijn wij gestart met onze klanten te wijzen op de nieuwe wetgeving en te helpen in de voorbereidingen op de AVG. Eerst een dossier om klanten bewust te maken, gevolgd door een whitepaper en AVG quickscan en verschillende ontbijtsessies ter verdieping wat organisaties te wachten staat als de nieuwe privacyregelgeving van kracht is.

Een thema waar we ook in 2018 nadrukkelijk mee aan de slag blijven, voor onszelf én uiteraard voor onze klanten.

Verdere integratie van Telecom en ICT

In 2017 is telefonie verder geïntegreerd met ICT. Met name de Cloud staat aan de basis van de verdere integratie van telecom, ICT en verbindingen. Door Cloudbased oplossingen, waarbij goede verbindingen en ICT-infrastructuur een belangrijk onderdeel zijn.

De aankondiging van KPN dat ze definitief stoppen met het aanbod van traditionele telefoniediensten als ISDN/PSTN, biedt in dat opzicht kansen voor de overstap naar toekomstvaste oplossingen. VoIP, bellen via internet, is in 2017 al uitgegroeid tot zakelijke standaard. Dit gaat verder ten koste van telefonie via de vaste lijn. Een ontwikkeling waar VTM goed op is voorbereid, met meerdere succesvolle overstaptrajecten naar Hosted VoIP oplossingen als resultaat.

Trends en ontwikkelingen

De overstap van veel organisaties naar Hosted VoIP oplossingen zal in 2018 verder doorzetten. Maar er is meer waar ondernemend Nederland mee te maken krijgt op ICT gebied.

Bijvoorbeeld de komst van 5G, mobiele netwerken nog weer sneller dan het 4G zoals we nu kennen. 5G richt zich op bredere ontwikkelingen met geavanceerde connectiviteit en wordt een belangrijke bouwsteen voor digitalisering van verschillende sectoren.

Ook gaan we de traditionele werkplek steeds minder zien. We willen liever online werken en overal bereikbaar zijn. De werkplek verandert in een virtuele werkplekomgeving. Device management, gegevensbescherming en security zijn daarbij aspecten die een grote rol spelen voor de inrichting van uw ICT-infrastructuur.

In steeds meer sectoren zien we toepassingen ontstaan op basis van blockchain technologie. Deze, wat al genoemd wordt technologie van de toekomst, levert nieuwe, spannende toepassingen op.

En zo zijn er nog veel meer voorspellingen en ontwikkelingen waar we als ICT en telecom dienstverlener scherp op moeten blijven. Het beloven enerverende tijden te worden. Voor de lange termijn, maar ook in 2018 zullen al grote stappen gemaakt worden. Serverless werken, verdere toename van Cloudbased oplossingen, Internet of Things netwerken die hun intrede doen binnen bedrijfstakken; er staan mooie ontwikkelingen op stapel.

De BV Nederland digitaliseert en ICT staat daarvan aan de basis.