Cyberveiligheid in Nederland ‘relatief goed’

Nederlandse bedrijven en overheid zijn door de band genomen goed beschermd tegen cybercriminaliteit. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in zijn Risicorapportage Cyberveiligheid. Bedrijven uit het MKB nemen minder vaak veiligheidsmaatregelen dan grote bedrijven. Hierdoor lopen MKB-bedrijven onnodige risico’s, die vermeden kunnen worden.

In vergelijking met andere landen passen Nederlandse bedrijven relatief vaak versleutelingsstandaarden toe in hun websites, gebruiken encryptie bij het versturen en opslaan van data en Nederlandse Internet Service Providers nemen maatregelen om de impact van DDoS-aanvallen te beperken.

Kosten

De maatschappelijke kosten van cyberveiligheid zijn aanzienlijk. Wereldwijd geven bedrijven en overheden 114 miljard euro uit aan diensten van cyberveiligheidsbedrijven. Elf procent van de Nederlandse bedrijven maakte in 2016 kosten die veroorzaakt werden door een cyber incident. Zo viel bijvoorbeeld containerbedrijf Maersk vorig jaar stil vanwege het nonPetya-virus. Dit leidde tot een kostenpost van maar liefst 200 tot 300 miljoen dollar voor het bedrijf.

Cyberoorlog

De Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwt al jaren voor cyberspionage door de Russen. Recent stonden stonden alle alarmsignalen nog op rood toen bekend werd dat Russische agenten betrapt waren bij een poging het WiFi-netwerk van de OPCW in Den Haag te hacken. Volgens minister Ank Bijleveld van Defensie is Nederland zelfs in een cyberoorlog verwikkeld met de Russen. Ook Chinese hackers zijn actief. Zij lijken vooral bedrijfsgeheimen buit te willen maken.

Bijna 40 procent grote bedrijven getroffen door cyberaanval

Uit de Cybersecuritymonitor 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek dat bijna 40 procent van de grote bedrijven in Nederland in 2016 getroffen is door een cyberaanval van buitenaf. Onder meer een DDoS-aanval, gijzelsoftware en phishing worden tot dit soort incidenten gerekend. Bij ongeveer een kwart (24 procent) van de cyberaanvallen van buitenaf werden ook daadwerkelijk gegevens vernietigd of beschadigd.

Zo'n 18 procent van de middelgrote bedrijven werd in 2016 getroffen door een cyberaanval. Bij kleine bedrijven was het aandeel 9 procent. Alle reden voor overheid en bedrijfsleven om de juiste maatregelen te treffen om de ICT-omgeving goed te beschermen. ‘Dat overkomt mij niet’, is allang niet meer van deze tijd. Zeker niet met de steeds verdere digitalisering in de wereld.

Voor de het onderhoud en beveiliging van digitale producten zijn ICT-specialisten nodig. VTM is zo’n specialist. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan zeker contact met ons op!


Bezoekers van deze pagina bekeken ook: