Blijvende kloof tussen IT en de rest van het bedrijf

IT is belangrijk binnen organisaties voor het behalen van strategische doelstellingen. Toch zien veel organisaties dit helaas nog niet zo. Uit recent onderzoek van Insight bleek bijvoorbeeld dat bijna driekwart (72%) IT als een supportafdeling ziet in plaats van een zakelijke ‘enabler’.

Bron: https://executive-people.nl

De corona pandemie leek hier in eerste instantie voor een ommekeer te zorgen. Opeens moest iedereen thuis werken en moesten IT infrastructuren van organisaties daar in rap tempo op worden aangepast. COVID-19 zette de turbo op een aantal acute IT uitdagingen voor organisaties; ineens bleek IT de sleutel tot het succes van menig organisatie.

Het recente onderzoek laat dus een heel ander beeld zien. Uit het onderzoek bleek tevens dat bij slechts 22% van de ondervraagde organisaties IT een plek heeft binnen het MT. Dit heeft directe gevolgen voor ondernemingen, omdat organisaties niet naar IT luisteren en dus niet of te weinig profiteren van nieuwe technologieën.

Nieuwe technologieën

De kloof tussen IT-teams en de rest van het bedrijf is al langer een punt van discussie binnen het IT werkveld. Het weerhoudt organisaties ervan om nieuwe technologieën in te voeren en zorgt voor een disbalans tussen die nieuwe technologie en hoe die passen bij of bijdragen aan de strategische lange termijn doelstellingen van een organisatie.

De pandemie heeft dit spanningsveld nog duidelijker gemaakt. Zo geeft ruim 80% van de senior IT-besluitvormers aan erin te geloven dat de manier van werken voorgoed is veranderd, maar toch is 60% van de organisaties nog terughoudend om te investeren in projecten die de werknemerservaring kunnen verbeteren of het bedrijf kunnen optimaliseren. Zonder dit aan te pakken, is er een reëel risico dat bedrijven hun strategieën baseren op onjuiste aannames en mogelijk verspilde investeringen in projecten welke niet aansluiten bij de veranderde, gedigitaliseerde wereld.

Optimaliseren

Andere bevindingen uit het onderzoek waren onder meer dat 57% van de organisaties zegt dat ze meer moeten investeren in de vaardigheden en technologie die nodig zijn om op afstand werkende werknemers te ondersteunen, en 60% moet meer investeren in de vaardigheden en technologie die nodig zijn om de business te optimaliseren.

De manier waarop IT binnen bedrijven wordt gezien en gebruikt, moet fundamenteel veranderen. IT moet een plaats krijgen in de directiekamer anders lopen bedrijven het risico achterop te raken in een tijd waarin digitale technologie in alle sectoren voor veranderingen zorgt. IT moet organisatorische veranderingen en strategische doelstellingen mede aansturen en in staat zijn om beleid te implementeren en af te dwingen.

Sleutelpositie voor IT

De kloof tussen IT-teams en de rest van het bedrijf zal met dringende prioriteit moeten worden gedicht. De manier van werken zal vanaf nu anders zijn. Deze verandering biedt zowel kansen als uitdagingen om onze manier van werken opnieuw vorm te geven. De ‘everywhere enterprise’ is geen tijdelijk fenomeen, de hybride werkplek, afwisselend thuis, onderweg of op kantoor, is het nieuwe nieuwe werken. Digitalisering is een must en IT speelt daarin een sleutelrol binnen organisaties.

Enabling The Digital Enterprise

VTM gelooft in de Digital Enterprise, in al zijn facetten en vormen, en de rol die IT daarin speelt. De kern is dat we moderne technologieën inzetten om werk optimaal te organiseren. Op kantoor, in het veld, thuis of op de productievloer. Benieuwd hoe we dat doen? Neem dan alvast een kijkje op onze website.

 

 
Deel dit artikel via:
 

Whitepaper - Modern Workplace

De Modern Workplace gebaseerd op Microsoft 365 is de meest geavanceerde werkplekoplossing die momenteel voor handen is. 

Lees meer hierover in de whitepaper Modern Workplace.

Whitepaper modern workplace

Bekijk whitepaper

Volgende

VTM deskplanner
De deskplanner is een vereiste voor de toekomst