Alert online

Hans Olsthoorn, directeur VTM Groep

Iedereen loopt het risico om gehackt te worden. Zowel privé als zakelijk. Een valse e-mail, een foute software-update, een nepwebsite, het kan zo maar gebeurd zijn. Alert Online is een initiatief om mensen bewust te maken van hun online en digitale veiligheid en om onze digitale weerbaarheid te versterken.

Menselijk gedrag

Log jij zo maar in op een openbaar wifi-netwerk? Gebruik jij overal hetzelfde wachtwoord? Open jij die onveilige link of de geïnfecteerde bijlage in de e-mail? Menselijk gedrag is bepalend of een aanval slaagt of niet. Alert online is onder andere gericht op meer bewustwording van de risico’s en het bevorderen van cyberbeveiliging thuis en op het werk.

Nederlanders zijn wel bezorgd over cybersecurity, maar tegelijk ondernemen we te weinig concrete acties om onszelf veiliger te maken. Dit blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek. Op het werk lijken Nederlanders zich helemaal geen zorgen te maken over cybersecurity. Slechts een op de vijf werkende Nederlanders (21%) maakt zich zorgen over digitale veiligheid op het werk. En dat is gek, want 39% heeft op het werk weleens een phishing mail ontvangen, of te maken gehad met een onechte uitnodiging om op een onbekende link te klikken.

Lange adem

Nederlanders vinden bescherming tegen cybercrime vaak maar ingewikkeld en zien bijvoorbeeld het inloggen via tweestapsverificatie, en het niet automatisch kunnen opslaan van wachtwoorden, als een belemmering. Ook maakt een groot deel onderweg nog gewoon gebruik van open wifinetwerken die op dat moment beschikbaar zijn. Cybersecurity komt echt neer op gedragsverandering en is een kwestie van lange adem.

Tips

Goede voorlichting en afspraken over digitale veiligheid zijn essentieel om werknemers bewust te maken van de gevaren. Meer tips om te beschermen tegen cybergevaar zijn onder andere:

  • Maak back-ups. En doe dit regelmatig.
  • Draai updates om te voorkomen dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s.
  • Leer valse e-mails te herkennen en klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails.
  • Ga veilig om met wachtwoorden.
  • Gebruik waar het kan tweestapsverificatie. Daarmee moet je na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord nog een beveiligingscode invoeren.
  • Gebruik niet zomaar openbare wifi. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig.

En bij alles geldt: wees altijd kritisch. Is de bijlage te vertrouwen? Waar gaat de link naar toe? Wie vraagt je om persoonlijke informatie? En de belangrijkste tip, begin vandaag, niet morgen.

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook:
- Informatiebeveiliging
- Complete controle over uw ICT
- In 10 stappen voorbereid op de AVG