Template Digitale veiligheid voor eindgebruikers

Deze pagina biedt een standaard template voor tips en en bewustwoordig richting eindgebruikers. Het is nadrukkelijk de bedoeling u met dit voorbeeld te inspireren en tot nadenken te zetten over de zaken welke komen kijken bij de informatieverstrekking richting medewerkers. Ieder punt in dit voorbeeld dient u zelf af te wegen en op maat te maken voor uw organisatie. 


Van: Senior sponsor IT / Management domein uit de klant organisatie 
Aan: Alle betrokken medewerkers 

VOORBEELD: Digitale veiligheid

Betreft: Digitale veiligheid

Beste collega’s, 
 
Cybersecurity is vandaag de dag een thema dat bij iedereen leeft. Zakelijk gezien heeft [Klantnaam] de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de IT beveiliging om de kans dat er iets fout gaat of gegevens op straat komen te liggen tot een minimum te beperken.

Naast de zakelijke uitdagingen is jouw eigen digitale veiligheid vandaag de dag ook niet meer vanzelfsprekend. Vrijwel iedereen word dagelijks geconfronteerd met phishing emails en met een beetje pech heb je al eens gehad dat een bedrijf waar je klant bent gehacked is en daarmee jouw gegevens op straat liggen. Dit terwijl jij daar niks aan kunt doen.

Als [Klantnaam] willen we niet alleen het bedrijf veilig houden maar ook jou helpen grip te hebben op jouw digitale veiligheid. Om die reden tref je onderstaand tips & tricks om jouw digitale veiligheid naar een hoger niveau te tillen.

De belangrijkste maatregelen die je moeten nemen voor je online veiligheid:

  1. Let goed op
    Goed opletten blijft het belangrijkste. Bekijk de trucs van criminelen bij WhatsApp-fraude, Marktplaats-oplichting en nepmails (phishing).

  2. Goed wachtwoordbeheer
    Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager helpt daarbij: het is erg veilig én handig. Je hoeft nog maar 1 hoofdwachtwoord te onthouden en de rest vult het programmaatje voor je in. De consumentenbond heeft 20 gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest. Combineer dit met MFA (zie volgende punt) . 

  3. Gebruik tweefactorauthenticatie
    Bij tweefactorauthenticatie gebruik je naast een wachtwoord vaak een extra code of app. Gedoe? Vaak hoef je de extra code maar 1 keer per apparaat, locatie of maand te bevestigen. 

  4. Update je apparaten
    Beveiligingslekken komen regelmatig voor in apparaten en programma's. Ze zijn een toegangspoort voor kwaadaardige software en hackers. Weet wat je moet updaten en doe dit regelmatig. Van besturingssysteem en apps op pc, smartphone en tablet tot je router en slimme apparaten.

  5. Maak back-ups
    Maak een back-up van je bestanden voor als er toch iets fout gaat. Maak het liefst 2 kopieën van je data. Bewaar 1 daarvan op een andere locatie (of online).

Meer Tips & Tricks ?
Op veiliginternetten.nl staan uiteenlopende tips en tricks voor verschillende thema's: 
https://veiliginternetten.nl/vragen/

Grip Identity
Weten of jouw gegevens al eens gelekt is en hier actie op ondernemen? Download de Grip Identity App waarmee je inzicht krijgt in datalekken waar jouw gegevens in voorkomen. 

Met vriendelijke groet, 

Terug naar overzicht

Deel dit artikel via: