Wat is M2M?

Machine-to-machine communicatie, beter bekend als M2M of telematrie, verbindt machines of apparaten op afstand en wisselt belangrijke informatie tussen machines of apparaten uit, zonder menselijke tussenkomst.

Hierdoor vermindert u de kosten, verbetert u de efficiëntie en dienstverlening en creëert u nieuwe business modellen.

Telemetrie:

Bijvoorbeeld het op afstand uitlezen van voorraadniveaus of storingsmeldingen, het volgen van voertuigen, of het monitoren van statussen van kopieerapparaten en printers.

Telecommand:

Bijvoorbeeld het op afstand centraal besturen van stoplichten, pompen, reset-knoppen en verlichting.

In een oogopslag

Simpel gezegd, wordt er bij M2M-communicatie een apparaat (zoals een sensor) bevestigd aan een machine om een gebeurtenis waar te nemen. Het netwerk stuurt de data over deze gebeurtenis naar een applicatie. De intelligente sensoren meten gebeurtenissen zoals temperatuur, locatie, verbruik, hartslag, stress, licht, beweging, hoogte en snelheid. De sensoren zijn weer verbonden met een simkaart/vaste lijn. Deze verbinding stuurt de signalen door naar een centrale server. De server vertaalt de data dan naar zinvolle informatie, zodat hierop gereageerd kan worden. Een voorbeeld hiervan is het lager zetten van de temperatuur omdat het te warm is.

Wie gebruikt M2M?

Machine-to-machine is toe te passen in bijna alle sectoren. Hieronder staan een paar voorbeelden:

Automotive:

In combinatie met GPS en Location-Based Services (LBS) kan M2M informatie doorgeven, zoals de positie van het voertuig, de snelheid, de gereden kilometers, brandstofverbruik, onderhoudsinformatie en werkuren van de medewerker.

Energie/Nuts bedrijven:

Bedrijven kunnen dagelijks grote hoeveelheden energie verbruiken. Slimme meters zorgen ervoor dat de aanvoer van energie wordt bewaakt en dat de meterstanden automatisch worden doorgegeven aan de leverancier; zo blijven vraag en aanbod op elkaar afgestemd.

Beveiliging/bewaking:

M2M-technologie verhoogt de beveiliging binnen bedrijfspanden. Bewakingscamera's worden, zonder het installeren van kabels, snel en efficiënt uitgerold. Ook geeft M2M de mogelijkheid om snelle, betrouwbare en sabotagebestendige alarmsystemen op sites te installeren.

Consumenten elektronica:

Consumenten elektronica is het nieuwste en snelst groeiende segment van de M2M-markt. Verschillende innovatieve producten zijn geïntroduceerd; denk bijvoorbeeld aan de Amazon Kindle (e-reader), draadloze digitale fotolijsten of spelconsoles. Door deze producten te verbinden met M2M-technologie, wordt er een totaal nieuwe gebruikerservaring gecreëerd. 

Zorg:

Om de kosten van het zorgsysteem onder controle te houden, zullen steeds meer artsen hun patiënten door middel van M2M-technologie monitoren. Artsen stellen dan op afstand een diagnose op basis van verzamelde gegevens.

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook:

  >  Normale data vs M2M data
  >  VTM; uw Internet of Things provider

Terug naar overzicht

Volgende

NetworkedEverywhere
Verschil tussen "normale" en "M2M" data