Voor elke IoT-oplossing de juiste connectiviteit

Elke IoT oplossing bestaat in de basis uit 3 elementen. Zo ging Jasper Kuin, Directeur IoT Academy van KPN, tijdens zijn presentatie op van Sensor tot Dashboard dieper in op verschillende vormen van connectiviteit voor IoT-toepassingen.

Zo ging Jasper Kuin, directeur van de KPN IoT Academy, dieper in op verschillende connectiviteitsvormen voor Internet of Things-oplossingen. Bekijk hieronder de presentatie van Jasper Kuin tijdens Van Sensor Tot Dashboard.


 

Tijdens van Sensor tot Dashboard liet Jasper Neuteboom (inventeers) zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van sensoren. Tijdens van Sensor tot Dashboard liet Tony Krijnen (Microsoft) zien hoe een overzichtelijk dashboard gemaakt kan worden in Microsoft Azure.
Presentatie Jasper Neuteboom Presentatie Tony Krijnen


Connectiviteit is één van de bouwstenen van het Internet of Things. De juiste vorm van connectiviteit kiezen is bepalend voor het succes van jouw IoT-toepassing. Maar welke vormen van connectiviteit voor IoT zijn er?

Voor elke IoT toepassing de juiste connectiviteit

LoRa

Jasper Kuin begon met LoRa. LoRa staat voor Long Range, Low Power en is speciaal ontwikkeld om kleine hoeveelheden data uit te wisselen tussen sensoren. Een LoRa-oplossing heeft een batterijduur van meer dan 10 jaar. Zo is het mogelijk om op een voordelige manier inzicht te verkrijgen in bedrijfsprocessen.

“LoRa is superhandig als je een sensor hebt die je alleen wil horen op het moment dat die zegt dat bijvoorbeeld de luchtvochtigheid omhoog gaat of dat de temperatuur niet goed is.”

LTE-M

Hierna ging Jasper verder in op LTE-M, een connectiviteitsvorm welke grotere hoeveelheden data aankan dan LoRa. Sensoren ‘communiceren’ op die manier met elkaar. LTE-M oplossingen hebben een minder lange batterijduur dan LoRa, namelijk minder dan 5 jaar.

“Een sensor dat is aangesloten op LTE-M zendt data, maar kan ook ontvangen. Hierdoor praten sensoren met elkaar“

5G

Tot slot ging Jasper in op 5G. Met 5G is er veel meer bandbreedte mogelijk dan voorheen het geval was. Tevens is het razendsnel en is er lage latency, waardoor er weinig vertraging op het netwerk zit. Dat maakt nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk.

“Door 5G is het mogelijk om bijvoorbeeld over heel de wereld remote workers aan het werk te zetten die direct impact hebben op een machine aan de andere kant van de wereld.”

Terug naar overzicht

Jasper Kuin VSTD KB

Deel dit artikel via:

Kennissessie - Smart Building

Hoe staat het met de bezetting in mijn pand? Hoe zorg ik voor een gezond werkklimaat voor mijn medewerkers? En hoe monitor ik dit allemaal? Meer hierover in onze kennissessie: Smart building (Internet of Things); op 14 oktober 2022.

Kennissessie Automatiseren tot de Max

Nu aanmelden

Starten met IoT? Vraag de IoT Trial Kit aan!

VTM IoT Trial KitBen jij geïnspireerd door de mogelijkheden van IoT voor jouw organisatie? Neem dan contact op met VTM. Wij kijken en denken graag met jou mee voor welke bedrijfsprocessen Internet of Things van toegevoegde waarde kan zijn binnen jouw organisatie.

Neem contact op met één van onze business consultants of vraag kosteloos de IoT Trial Kit aan. Je krijgt 3 maanden lang 2 simkaarten met 100MB p/m connectiviteit, veilige verbindingen en toegang tot een management platform.

Vraag kosteloos een Trial Kit aan!