Verschil tussen "normale" en "M2M" data

Het selecteren van een connectiviteit provider is één van de belangrijkste keuzes bij het uitrollen van een M2M / Internet of Things oplossing. Wat is het verschil tussen 'normale' en M2M connectiviteit diensten? En waarom maakt dat uit?

'Normale' en M2M connectiviteit diensten zijn vanuit technisch perspectief grotendeels hetzelfde. Het onderliggende radio access en core netwerk zijn vrijwel altijd gelijk. Echter hebben M2M fabrikanten en M2M toepassingen dusdanig specifieke opties, welke ervoor zorgen dat operators specifieke opties hebben moeten ontwikkelen, zoals management applicaties en uitgebreide mogelijkheden voor data beveiliging.

Onderstaand voorbeelden van deze specifieke M2M vereisten, in willekeurige volgorde:


Management

Voor een kleine hoeveelheid simkaarten volstaan soms de bestaande particuliere en zakelijke klant omgevingen van providers. Bij M2M toepassingen gaat het echter vaak om enkele tientallen tot duizenden simkaarten per klant. Hiervoor zijn specifieke management platformen ontworpen, welke zakelijke klanten de mogelijkheid bieden om voorraadbeheer, real-time inzicht en lifecycle management te kunnen toepassen. Deze platformen bieden beheer en controle over andere specifieke M2M vereisten zoals hieronder benoemd.


Afreken methode

Bij het afrekenen van data hanteren providers een minimale hoeveelheid data welke per sessie berekend wordt, ook wanneer dit niet gebruikt wordt. Normale data diensten worden vaak per 100KB afgerekend. Omdat M2M apparaten vaak kleine hoeveelheden data gebruiken, zijn de afrondingen vaak per 1KB en 10KB.

Als voorbeeld, wanneer een apparaat een sessie gebruikt van 123KB, dan betekent een afrekenmethode per 100KB dat er wordt afgerekend voor 200KB. Een afrekenmethode met 10KB betekent dat er wordt afgerekend voor 130KB en een afrekenmethode per 1KB betekent dat er wordt afgerekend voor de daadwerkelijk gebruikte 123KB. Hoe lager de afronding, hoe minder er wordt berekend.


Configuratie

M2M connectiviteit biedt ontwikkelaars, fabrikanten en eindklanten de mogelijkheid voor specifieke configuraties. Onder andere, het configureren van roaming profielen (bijv. het blokkeren of toestaan van specifieke landen of netwerken), instellen verkeerslimieten (bijv.: max. x MB per maand per sim toestaan) of specifieke apparaten toestaan (bijv.: alleen dit apparaat met deze simkaart toestaan).


(Trend) Analyses/Rapportages

Voor klanten met een veelvoud aan simkaarten is beheer en overzicht vaak moeilijk te verkrijgen. Operators met een M2M platform bieden in de regel statistieken, inzicht en overzicht per sim of de gehele groep.


IP Adressen

Normale GSM verbindingen verkrijgen een dynamic private IP address. Dit IP adres zit achter een Network Address Translation (NAT) Gateway, welke het interne IP adres vertaalt naar een gedeeld publiek IP adres. Dit betekent dat het voor een centraal systeem onmogelijk is een apparaat op basis van het IP adres te identificeren of een sessie te initiëren richting het apparaat.

Voor M2M diensten worden echter statische privé IP adressen toegekend, zodat een centraal systeem het apparaat kan identificeren, of statische/dynamische publieke IP adressen zodat een centraal systeem het apparaat kan benaderen (sessie kan initiëren).


Custom APN

Een APN staat voor Access Point Name en is de naam van de Gateway tussen het apparaat en het internet of privé netwerk. De APN dient te worden geconfigureerd in het apparaat. Sommige fabrikanten en klanten vereisen een Private APN, dit biedt hen de mogelijkheid om:

  • het apparaat te locken op een specifieke APN, wisselen van simkaarten is hierdoor bijv. onmogelijk;
  • het verkeer naar een centraal systeem te laten routeren;
  • meer uitgebreide mogelijkheden (bijv.: authenticatie, connection timers and privé IP adres allocatie).


VPN

Om te kunnen voldoen aan specifieke "Quality of Service" of informatiebeveiliging standaarden is het vaak wenselijk om een VPN link tussen het centrale systeem en de mobiele operator te realiseren. Dit voorkomt dat verkeer van of naar het apparaat op een onveilige manier over het open internet wordt gerouteerd. Een VPN wordt in de regel opgezet met statische privé IP adressen en een IPSec VPN over het Internet.

Meer geavanceerde VPN setups worden uitgevoerd met een leased line (bijv: met het gebruik van MPLS technieken). Leased lines garanderen een specifieke quality of service (bijv: specifieke beschikbaarheid, redundantie, bandbreedte en latency). Leased lines zijn duurder dan een normale Internet-VPN (op basis van IPSec) en worden in de regel ingezet bij zeer bedrijfskritische toepassingen, hoog risico toepassingen en zogenoemde "Critical Communications" diensten.


Dekking

M2M connectiviteit wordt vaak ingezet op locaties waar dekking niet vanzelfsprekend is. Gebruik van de beste netwerken of meerdere netwerken is hierdoor noodzakelijk. Dit verbetert de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de verbindingen. Apparaten met normale connectiviteitsdiensten hebben vaak enkel toegang tot een "preferred" netwerk.


API

Sommige operators bieden een API of interface welke fabrikanten, ontwikkelaars en eindklanten de mogelijkheid biedt om hun systemen te integreren met het systeem van de operator. Hierdoor kunnen bedrijfsprocessen geoptimaliseerd worden.


Support

Last but not least, support teams voor M2M toepassingen dienen 24/7 beschikbaar te zijn en dienen te kunnen dealen met meer complexe issues zoals configuraties van communicatie en roaming profielen en VPN links.

Connectiviteit is in de basis bij diverse Mobile Netwerk Operators of Mobile Virtual Network Operators (MVNO) beschikbaar. M2M connectiviteit vereist echter specifieke vereisten afhankelijk van de toepassing en grootte van de uitrol (bijv.: 1, 100 of 1000 apparaten).

Vanzelfsprekend zijn wij benieuwd naar uw M2M oplossing en denken graag met u mee. Heeft u hier behoefte aan? Neem dan zeker contact met ons op.

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook:

  >  Wat is M2M?
  >  VTM; uw Internet of Things provider
  >  Onze diensten

 

Terug naar overzicht

Volgende

Machine 2 Machine
Wat is M2M?