Veilig gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk

De openbare wifi-netwerken van bedrijven, café's, treinen en andere openbare plekken zijn inherent onveilig. Welke maatregelen kun je als mobiele werker treffen om bedrijfs of persoonlijke gegevens te beschermen?

1. Virtual Private Network (VPN)

Er is eigenlijk maar één maatregel die uw internetverkeer kan beschermen: een VPN, een virtual private network. Dit stelt de gebruiker in staat om een versleutelde tunnel op te zetten naar een server die je wel vetrouwt. Uw verkeer wordt dan eerst versleuteld naar die server gestuurd (van de VPN-provider of de zaak) om vanaf daar het internet op te gaan. Gebruikers van het openbare WiFi netwerk kunnen door de encryptie geen data verkeer inkijken.

Er zijn heel veel verschillende VPN-aanbieders. Sommige zijn betaald, zoals bijvoorbeeld vpntunnel.se, ipredator.se en privateinternetaccess.com. Andere zijn gratis, zoals bijvoorbeeld (deels) http://proxpn.com/ en openvpn.net.

Veel smartphones hebben tegenwoordig ingebouwde VPN-software die je, na enkele handelingen, kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Dé tip van experts: neem de tijd om je in VPN te verdiepen en te bepalen welke dienst het beste bij uw organisatie en gebruik past. De integriteit, veiligheid en beschikbaarheid van uw data is het waard!

Helemaal geen risico lopen?

Wil je echt zeker zijn van je zaak en geen risico's lopen? Maak dan geen gebruik van openbare WiFi netwerken. De baas van Interpol, Troels Oerting, zei nog tegen de BBC: 'Alles wat je verstuurt via wifi loopt potentieel gevaar.’ Ook het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum raadt af om gebruik te maken van een publiek wifi-netwerk. Dit betekent dat als je onderweg toch het internet op wilt, het beste gebruik kan maken van mobiele data. Hiervoor heb je wel een data abonnement nodig.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om voor uw bedrijf mobiel werken veilig in te regelen? Neem contact op met de experts van VTM.

Download

Terug naar overzicht

Deel dit artikel via: