Van 3-2-1 naar 3-2-2

De 3-2-1-backup-regel is een gerespecteerde en veel gebruikte backup strategie. Hoewel veel leveranciers deze strategie zelfs ‘tijdloos’ noemen, blijkt de 3-2-1 regel nu echter toch zijn beste tijd gehad te hebben. 3-2-2 backups zijn veel veiliger.

3-2-1-backup-regel

De 3-2-1-backup-regel gaat er van uit dat je niet voldoende hebt aan één backup, maar dat alle belangrijke bestanden op 3 locaties opgeslagen dienen te worden.

3 kopieën voor alle bestanden die echt belangrijk/cruciaal zijn
Zorg dat je belangrijke data veilig opslaat op drie verschillende locaties, dus niet in hetzelfde mapje of op dezelfde schijf. Hoe meer kopieën je maakt van jouw data, hoe minder risico je loopt om je data onverhoopt te verliezen.

2 verschillende opslagmediums
Deze vuistregel is over het algemeen gemakkelijk om aan te voldoen. Heb je meerdere kopieën gemaakt, dan is het natuurlijk niet handig om deze op hetzelfde apparaat te bewaren, maar op verschillende opslagmedia. Denk aan de harde schijf in je pc/laptop als het eerste opslagmedium. Een tweede medium is een externe harde schijf of online backup dienst.

1 offsite backup
Aangezien een backup gemaakt wordt voor het geval er iets gebeurt, is het juist zo handig om dan ook maar gelijk rekening te houden met de grootst mogelijke rampen. Een backup op dezelfde locatie beschermt je bijvoorbeeld niet tegen het afbranden van je huis of kantoor.

Van 3-2-1 naar 3-2-2

Technologie verandert. Dat maakt dat er inmiddels nieuwe versies gehanteerd voor de backup-regel gehanteerd worden. De toename van cloud opslag heeft de 3-2-1 strategie in veel gevallen veranderd in 3-1-1. Het enige opslagmedium is in dat geval de Cloud. Het is dan wel aan te raden om daar toch een 2de medium aan toe te voegen, al is het maar meerdere kopieën in die cloud.

Met 3-2-2 mix je de cloud via 2 locaties met daarbij een 2e media type. Hierdoor is jouw backup wel weer altijd veilig. Zorg in dat geval wel voor twee verschillende geografische locaties in de Cloud.

Cloud back-up biedt verschillende voordelen:

  • Het maken van een backup gebeurt op de achtergrond. Je hoeft er zelf niets voor te doen.
  • Een backup oplossing kan aangepast worden aan jouw wensen. Van een simpele kopie van een enkele inbox tot een volledig automatische backup die iedere minuut het gehele systeem vastlegt.
  • De data hoeft fysiek niet naar een andere locatie gebracht te worden. Dat scheelt tijd.
  • Is jouw data om welke reden dan ook verloren gegaan? Dan is dit via de cloud vaak razendsnel weer beschikbaar.

Beperk je dus echter niet tot één kopie in die cloud, maar zorg voor een 2de mediatype of meerdere kopieën in de cloud. Met 3-2-2 kan je de cloud mixen via 2 locaties met daarbij een 2e media type waardoor je backup wel weer altijd veilig is.

 

Terug naar overzicht

Back UP

Deel dit artikel via: