TCP- en UDP-poorten

Sommige protocollen op de transportlaag in de IP-stack, met name TCP en UDP, maken gebruik van poortnummers (ook wel logische poorten genoemd) om verschillende diensten tussen verschillende systemen en meerdere diensten op eenzelfde systeem te kunnen aanbieden.

Poorttypes

  • Systeempoorten (Engels: system ports): Gaande van 0 tot en met 1023, vaak "wellknown ports" (bekende poorten) of ook wel "privileged ports" genoemd, worden gebruikt voor fundamentele applicaties en worden toegekend door IANA. Softwareprocessen (services) die deze poorten willen gebruiken om op te luisteren dienen over 'root'-, 'administrator'- of systeemprivileges te beschikken vanuit het perspectief van een multi-user besturingssysteem.
  • Gebruikerspoorten (Engels: user ports): Gaande van 1024 tot en met 49151, ook wel "registered ports" (geregistreerde poorten) genoemd, worden gebruikt door applicaties en worden volgens goed gebruik eveneens geregistreerd bij IANA.
  • Dynamische poorten (Engels: dynamic ports): Gaande van 49152 tot en met 65535, worden dynamisch toegekend voor de duur van een bepaalde sessie en mogen vrij gebruikt worden.

De grenzen van de benoemde poortreeksen zijn formeel door IANA gereserveerd en het gebruik ervan is volgens RFC6335 vooralsnog voorbehouden aan IANA. In de praktijk wordt lang niet altijd de "Best Current Practice" – zoals die door deze RFC wordt voorgeschreven en aangemoedigd – nageleefd.

Terug naar overzicht

TCP en UDP poorten

Deel dit artikel via:

 Je kunt een overzicht van de poorttypes downloaden

Download overzicht poorten

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze maandelijkse business update.