Standaard VLAN inrichting

Een virtual LAN of virtual local area network (VLAN) is een type virtueel netwerk. Een VLAN wordt gerealiseerd op de datalinklaag en bestaat uit een groep eindstations en switches die logisch gezien één enkel gemeenschappelijk local area network (LAN) vormen, maar zich in één of meer fysieke netwerken kunnen bevinden. Op deze wijze kunnen logisch gescheiden netwerken gerealiseerd worden die fysieke hardware zoals switches en bekabeling delen, wat een kostenbesparing kan betekenen. In een fysiek netwerk bestaan typisch verschillende VLAN's naast elkaar.

VTM werkt met een standaard VLAN inrichting. In voorkomende gevallen kan hiervan afgeweken worden.

VLAN ID 1  Data
VLAN ID 10  Voice
VLAN ID 20  Media apparatuur
VLAN ID 30
VLAN ID 40