Standaard VLAN inrichting

Een virtual LAN of virtual local area network (VLAN) is een type virtueel netwerk. Een VLAN wordt gerealiseerd op de datalinklaag en bestaat uit een groep eindstations en switches die logisch gezien één enkel gemeenschappelijk netwerk vormen, maar zich in één of meer fysieke netwerken kunnen bevinden. Op deze wijze kunnen logisch gescheiden netwerken gerealiseerd worden die fysieke hardware zoals switches en bekabeling delen, wat een kostenbesparing kan betekenen. In een fysiek netwerk bestaan typisch verschillende VLAN's naast elkaar.

Een switch is een essentieel onderdeel van een VLAN omdat de switch het VLAN “maakt”. Op de Switch worden VLAN’s gedefinieerd en toegekend aan poorten. In theorie kun je duizend+ VLAN’s maken. Sommige switches ondersteunen geen VLAN’s, andere ondersteunen er duizend of meer.

Zorg ervoor dat een VLAN inrichting door het hele netwerk goed geconfigureerd is.

VTM werkt met een standaard VLAN inrichting. In voorkomende gevallen kan hiervan afgeweken worden. Wanneer VTM een bestaande omgeving overneemt kan ervoor gekozen worden de bestaande setup te blijven hanteren.

Voorbeeld inrichting:

 VLAN ID  Toepassing
 VLAN ID 1   Data kantoorautomatisering
 VLAN ID 10   Voice kantoorautomatisering
 VLAN ID 20   Media apparatuur (sonos etc.)
 VLAN ID 30   Guests
 VLAN ID 40   Printers
 VLAN ID 50   Camera's
 VLAN ID 60   Management VLAN

Terug naar overzicht

Volgende

icon advies
Network Perimeter Security