Slechte internetverbinding? Zo check je thuis je wifi-signaal

Vandaag de dag werken we steeds meer thuis. Tijdens het werken merk je dat de pagina’s langzamer laden of de verbinding minder stabiel wordt. Streamende series springen ineens op pauze of het beeld verliest zijn kwaliteit. Dan kan er wat mis zijn met je wifi-signaal. Voordat je meteen de helpdeks van je internet provider gaat bellen, zijn er een hoop zaken die je zelf kunt doen om het probleem te verhelpen.

De aanbevolen acties in dit artikel:

  • Controleer Allestoringen.nl;
  • Verplaats je naar een ander ruimte en controleer het resultaat;
  • Herstart je Router / WiFi netwerk;
  • Meet je bereik met de Airport Utility-app voor iOS of wifi Analyzer voor Android;
  • Neem contact op met je internet provider.

Controleren van jouw wifi signaal

Een zwakker of gedeeltelijk geblokkeerd wifi-signaal betekent tragere snelheden, uitval en soms zelfs het volledig wegvallen van de wifi-verbinding. Echter, niet ieder verbindingsprobleem betekent dat jouw wifi-signaal niet goed of zwak is. Soms kan één of meerdere van jouw diensten een storing hebben. Denk aan de storing bij Facebook laatst. Een handige site om te checken welke providers problemen hebben met hun diensten is Allestoringen.

Soms zit het probleem in de router zelf. Even van de stroom halen, een half minuutje wachten en de boel weer aanzwengelen helpt in veel gevallen al. Een andere tip is, indien mogelijk, om een laptop of computer te verbinden met het internet via een kabel (ethernet). Als je internet via die weg soepel en snel loopt maar draadloos niet, dan is er wat aan de hand met jouw wifi-signaal.

Simpele manieren om sterkte wifi-signaal te controleren

Gelukkig zijn er meerdere manieren om de signaalsterkte te controleren. De simpelste manier is om op je smartphone te kijken naar het wifi-icoontje. Hoe meer streepjes dikgedrukt zijn, hoe beter het signaal. Wat ook helpt is om in dezelfde ruimte én in verschillende ruimtes het wifi-signaal met verschillende apparaten te controleren. Dus bijvoorbeeld een laptop, mobiele telefoon en een tablet. Als er weinig verschil is tussen de apparaten geeft je dat ook een indicatie. 

Soms kan het probleem al opgelost zijn door jezelf simpelweg te verplaatsen. In de regel geldt: hoe dichterbij je bij een router bent, hoe beter het signaal.

Meet je wifi-signaal in dBm

Wil je meer inzicht in hoe sterk of hoe zwak jouw wifi-signaal thuis is, dan is het downloaden van een app handig. Deze meet jouw wifi-signaal nauwkeuriger. Het meten van wifi kan in milliwatt of via RSSI (Receiver Signal Strength Indicator), maar meestal wordt decibels ten opzichte van milliwatt (dBm) gehanteerd.

Belangrijk om te weten is dat metingen van dBm in negatieve getallen worden weergegeven. De schaal van dBm loopt (negatief) van - 30 tot - 90. Met -30 heb je een nagenoeg perfecte verbinding en waarschijnlijk ben je dan dicht in de buurt van een wifi-router. Meet je een wifi-signaal met een waarde van - 90, dan kun je waarschijnlijk niet eens verbinding maken. Gemiddeld meten de meeste mensen een verbinding van - 50 dBm a - 60 dBm en dat is goed genoeg is om te streamen, videovergaderingen of te gamen

De Airport Utility-app voor iOS of Wifi Analyzer voor Android zijn handige apps om het wifi-signaal te meten. Gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en ze geven snel resultaten. Op een Mac hoef je geen programma of app te downloaden als je jouw wifi-netwerk wil meten. Houd de optietoets ingedrukt en klik op het wifi-symbooltje, rechtsboven in de balk, in het scherm. Je ziet dan direct dBm-metingen. Voor Windows zijn er tal van apps die vergelijkbare resultaten geven.

Met meetgegevens die laag uitvallen, weet je in ieder geval dat er iets mis is met jouw wifi-signaal. Als dat niet helpt, heb je in ieder geval data om door te geven aan een helpdesk van jouw internet provider. In de meeste gevallen zal je dan aanvullende hardware moeten aanschaffen om je wifi-signaal thuis te verbeteren.

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze maandelijkse business update.