SIP Appliation Layer Gateway (SIP ALG)

SIP ALG staat voor SIP Appliation Layer Gateway. Het wordt ook wel SIP helper, SIP service, SIP stack genoemd. SIP ALG is een softwarecomponent waarmee specifieke applicatieprotocollen worden beheerd, zoals SIP (Session Initiation Protocol) en FTP (File Transfer Protocol). De ALG doet dienst als eindpuntserver en bepaalt of verkeer naar de applicatie wordt toegestaan of geweigerd. Dit gebeurt door het specifieke verkeer te onderscheppen en te analyseren, door bronnen toe te wijzen en door een dynamisch beleid op te stellen dat de verkeersstroom door de gateway regelt. Dit software component wil echter ook met regelmaat problemen bij VoIP verkeer genereren.

Meer informatie over SIP ALG is te vinden op http://www.voip-info.org/wiki/view/Routers+SIP+ALG.

Problemen

De volgende problemen kunnen ontstaan als SIP ALG aanstaat.

• Eenzijdige audio.
  • Gesprekken die worden verbroken.
  • Doorverbind problemen.
  • Gesprekken in de wachtzetten of uit de wacht halen werkt niet goed.
  • Niet alle toestellen rinkelen in een belgroep.
  • Toestellen blijven door rinkelen nadat er is opgenomen.

Vaak is het uitschakelen van SIP ALG de beste oplossing.

Voorbeeld commando Fortinet Fortigate

SIP ALG uitzetten in een Fortigate Firewall? Dit gaat via de commandline. Onderstaande is een voorbeeld. Controleer zelf of deze voor uw situatie van toepassing is.

config system settings set default-voip-alg-mode proxy-based set sip-helper disable

Voorbeeld commando Cisco IOS

SIP ALG uitzetten in een Cisco IOS bases router? Dit gaat via de commandline. Onderstaande is een voorbeeld. Controleer zelf of deze voor uw situatie van toepassing is.

no ip nat service sip udp port 5060