Persoonlijke informatiebeveiliging en privacy

Informatiebeveiliging wordt een steeds belangrijker thema, zowel commercieel als maatschappelijk. Ook de beveiliging van bedrijfs en persoon gegevens op uw eigen laptop en pc verdient aandacht. Onderstaand wordt in kleine begrijpelijke stappen uitgelegd waar het bij informatiebeveiliging (IB) om gaat en welke standaarden er worden gebruikt.

Virusscanner

Antivirussoftware is programmatuur die probeert om computervirussen te identificeren, tegen te houden en te verwijderen.

  • Aanbevolen actie: Installeer Malwarebytes Anti-Malware. Deze applicatie scant uw computer op anti-spyware. Door de snelle scanfunctie doorzoekt Malwarebytes binnen een paar minuten de hele computer op spyware en andere malware.

Update

Het niet updaten van beveilings patches en nieuwe versies van software zorgt voor kwetsbaarheden waar kwaadwillenden gebruik van maken. Het updaten van uw besturingssyteem en applicaties is een makkelijke en belangrijke stap in het beveiligen van uw systeem.

  • Aanbevolen actie: Installeer Secunia Personal Software Inspector. Secunia PSI bekijkt welke programma's allemaal op uw pc staan en geeft vervolgens aan of u de laatste up-to-date versie heeft van deze software. Als uw software verouderd is downloadt Secunia PSI automatisch de laatste versie of wijst u op de update.

Backup

Een back-up of reservekopie is een kopie van gegevens die zich op een gegevensdrager of binnen een applicatie bevinden om deze te kunnen herstellen mochten ze beschadigd raken.

  • Aanbevolen actie: Installeer SyncBack. Syncback is een overzichtelijk backup-programma, waarmee u op eenvoudige wijze automatische backups van uw belangrijke bestanden en mappen kunt maken (en eventueel weer de backups kunt terugzetten).SyncBack software

Encryptie

Encryptie staat voor het coderen (versleutelen) van gegevens op basis van een bepaald algoritme. Deze versleutelde gegevens kunnen nadien weer gedecrypteerd (ontcijferd of gedecodeerd) worden zodat men de originele informatie weer terugkrijgt. Dit proces wordt decryptie genoemd.

  • Aanbevolen actie: Installeer Truecrypt. Truecrypt is open-source beveiligingssoftware om de data op draagbare gegevensdragers versleuteld op te slaan.

Opschonen

Het verwijderen van bestanden en mappen op een harde schijf of andere gegevens drager betekent in de praktijk niet dat deze “vernietigd” zijn terwijl dit wel de wens is. Met diverse tools worden gegevens onherstelbaar vernietigd.

  • Aanbevolen actie: Installeer KillDisk. KillDisk is een versnipperaar die bestanden grondig onleesbaar maakt door de hele harde schijf totaal te overschrijven. Het is geen vriendelijk tooltje, maar wel doeltreffend.

DISCLAIMER

Het uitvoeren van bovenstaande aanbevelingen geschiedt op eigen risico. Bovenstaande aanbevelingen zijn gebaseerd op eerdere ervaringen en de huidige kwaliteit van de gesuggereerde applicaties kan niet worden gegarandeert.

Terug naar overzicht

persoonlijke informatiebeveiliging privacy

Deel dit artikel via: