Nieuwe sim-types voor IoT; eSIM, iSIM en Chip-sim

Mobiele connectiviteit is de meest gebruikte connectiviteitsvorm voor Internet of Things oplossingen. Om een sensor met het internet te verbinden is er een Subscriber Identity Module nodig, oftewel een simkaart.

Al meer dan drie decennia wordt de simkaart gebruikt voor zowel mobiele telefoons als voor IoT sensoren. Maar in de markt is er een verandering gaande. De termen eSIM, iSIM en Chip-simkaart komen steeds vaker voorbij. Wat zijn de verschillen tussen deze nieuwe sim-types?

eSIM

eSIM staat voor embedded sim. De eSIM is een chip die alleen noodzakelijke informatie bevat, profielen worden later toegevoegd. Het grote verschil met een gewone simkaart zijn de mogelijkheden voor het op afstand inrichten van de sim. Er hoeft geen wisseling van fysieke simkaarten meer plaats te vinden, waardoor er makkelijk van provider gewisseld kan worden indien de contractperiode is afgelopen.

Een voorbeeld van sensoren waar deze simkaart veel wordt gebruikt is in sluizen of dijken, omdat het lastig is om simkaarten te verwisselen op deze locaties.

iSIM

iSIM staat voor geïntegreerde simkaart. In dit geval is er geen standaard simkaart meer. De chip is geïntegreerd met de processorkern en encryptie van een eUICC in een mobiele module of System on a Chip. Het grootste verschil met de eSIM zit in de hardware. De eSIM- functionaliteit is verplaatst naar de permanente hardware-chipset van een apparaat. De aparte processor van de eSIM is niet meer nodig. Hierdoor is het stroomverbruik en zijn de kosten lager dan bij een eSIM.

Ook deze simkaart wordt veel gebruikt in sensoren die zijn geplaats bij sluizen en dijken, omdat simkaarten moeilijk te verwisselen zijn op deze locaties.

Chip-simkaart

De Chip-simkaart werkt technisch op dezelfde manier als een gewone simkaart. De Chip-sim is vacuüm verzegeld en tijdens de productie gelijk op de printplaat gesoldeerd. Zo is de Chip-simkaart een perfecte optie voor sensoren die zich in de buitenlucht bevinden, constant in beweging zijn of een lange levensduur hebben. Tevens zijn chip-simkaarten permanent in de sensor geïnstalleerd en kunnen ze niet worden verwijderd voor bijvoorbeeld misbruik van de sim.

Een voorbeeld van een sensor waar deze simkaart veel wordt gebruikt, zijn sensoren die temperatuur in de buitenlucht meten.

Meer weten over de verschillende simkaarten voor IoT?

Neem contact op met één van onze consultants via 0174- 527 320 of stuur een mail naar: info@vtmgroep.nl  

 

Terug naar overzicht

eSIM ondersteund door KPN

Deel dit artikel via:

Whitepaper - Internet of Things is here to stay

Wil jij alles weten over de mogelijkheden van het Internet of Things?

Download whitepaper

Volgende

Jasper Kuin VSTD KB
Voor elke IoT-oplossing de juiste connectiviteit